Søk i arkivet

Langturseilere 2010-11Bak fasaden

Møtet med den ekte Karibia var langturens mest eksotiske opplevelse.

HVERDAGEN I PARADISET. Nå har AVVENTURA og mange andre norske langturbåter oppholdt seg i den sydlige delen av Vest-India i cirka halvannen måned. Vi må si at vi føler oss mer hjemme her enn i de første dagene etter atlanterhavsseilasen. Hver øy har flere paradisiske strender og bukter å tilby, spesielt de små, som Tobago Cays, Sandy Island (utenfor Carriacou) og Petit Saint Vincent. Aktiviteter som snorkeling, kiting, svømming med skilpadder og reggaemusikk-lytting fyller våre dager. Få nautiske mil skiller øyene, med unntak av Grenada og Tobago. Seilasene er humpete når du seiler nordover på skarp kryss mot den nordøstlige passaten. Den er behagelig når den blåser deg mot Karibia, men nokså utfordrende når du trosser den og bølgene den skaper. Vi tenker at dette blir en øvelse for å takle hjemreisen over Atlanteren i mai...

Happy Island, utenfor Clifton, Union Island. Den byr på uforglemmelige sundowners med seilervenner og kiting i en fantastisk flott bukt...UFORGLEMMELIGE STUNDER. Langturbåtene fra Norge har truffet hverandre mer eller mindre tilfeldig nesten hver dag. Kun to ganger har vi opplevd å være den eneste norske yachten i en bukt siden vi kom til Karibia. Det er svært hyggelig å treffes og dele inntrykk med seilervenner med en pils eller en rumpønsj i hånden mens sola går ned. Noen har til og med jobbet på dugnad for å hjelpe hverandre å stoffe båtene. Det skjedde på Carriacou da ARIES og HARRY-Z tok opp sine båter på land.
 De fikk hjelp av flere andre båter.

Ellers har Happy Islands sundowners (ved Union Island) lagt igjen dype spor hos de fleste av oss. Vi ser på hverandre da og sier: - Tenk på så mange flotte minner vi kommer til å ha neste vinter når vi er hjemme!

 

Familien Frequente syntes det var koselig å besøke AVVENTURA.DE MEST EKSOTISKE OPPLEVELSENE. Vi må likevel innrømme at det er kontakten med lokalbefolkningen som har bydd på de mest eksotiske og interessante opplevelsene her i Karibia.

Morsomst av alt var å bli kjent med fiskeren Peter Frequente og hans familie på Grenada. De hadde veldig lyst til å oppleve en yacht på nært hold, derfor ble de invitert om bord i AVVENTURA. Det ble mye interessant å høre om måten de lever på: de er ordentlige og høflige folk, avholdsfolk fra den kristne Pentecostian-sekten; de fortalte at de har merket at været har endret seg også i Karibia (forlenget regnsesong), de er misfornøyde med for høy skatt, de bruker uniform på skolen, deres barselpermisjon varer kun tre måneder etter fødselen, de fisker hummer dykkende og bruker GPS for å finne igjen stedene... Dette for å nevne noe av det vi hørte.

Fiskebåter utenfor Ashton.

 

EKTE KARIBIA. Kontakten med de lokale skjer stor sett i kjøp- og salgssituasjoner. Vi har erfart at turiststeder som Clifton på Union Island tilbyr matvarer til mye høyere priser enn på mindre kjente turiststeder, som Petit Martinique, Grenadas hovedstad eller på Ashton, Union Island.

Ashton synes vi er ekte Karibia: en rolig liten landsby hvor folk kikker på deg fra balkongene, barn i skoleuniform og voksne med rastafletter smiler og hilser når du går forbi, uten å presse deg til å kjøpe noe. Deilig! Og du føler deg veldig eksotisk som hvithudet. Ashton opplevde vi som en gjenglemt liten perle, med en nydelig bukt - ved Frigate Island - hvor ankringsforholdene er perfekte. Det er som å reise 30-40 år tilbake i tid i disse gatene. Utrolig sjarmerende!

 

ASHTON: Barn og voksne ser på oss hvite turister som eksotiske ansikter.

{F6AA7E35DF5C}

MATLAGING SKAPER INTERESSE. På de små matbuktikkene i Ashton smeltet selgerne da de hørte at vi skulle lage grønnsakssuppe med deres lokale grønnsaker:

- Du er blitt ekte Vest-Indier du, sa de og smilte. Det var ikke første gang vi hørte en slik reaksjon. Folk blir ekstra hyggelige og snakkesalige da, de gir deg gaver i form av flere frukter eller grønnsaker og de gir deg råd om ulike retter. Slik har vi lært oss å lage «oildown», Grenadas nasjonalrett: en nydelig suppe med salt kjøtt, kokosmelk, green curry paste, brødfrukt, okra, callalou, lokale bønner og erter, yam og søtpoteter.

Martin har spesialisert seg på banana fritters, mamma har prøvd seg på både suppe og callaou fritters, pappa har erstattet mamma, som ble helt utslått av denguefeber, som suppekokk, og har laget flere nydelige retter basert på grønnsaker.


 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen