Søk i arkivet

Langturseilere 2010-11Ikke bare bryggesyke...

En uvanlig regnfull vinter i Karibia medfører at seilere er mer utsatt for denguefeber.

BREAKBONE FEVER. Dette er økenavnet for denguefeber, en sykdom som vi trodde skulle kunne unngås ved å ikke besøke Kapp Verde øyene, som for tiden er preget av en denguefeber-epidemi.

Ifølge Folkehelseinstituttet er feberen forårsaket av et virus som overføres av Aedes-mygg, en mygg som flyr om dagen. Viruset medfører høy feber (opp til 40 grader) og sterke leddsmerter (derfor kalles den breakbone fever), utmattethet, utslett med kløe på bryst, rygg, armer og delvis i ansiktet, sterk hodepine, spesielt bak øynene, og problemer med tarm og lever. Du mister matlysten og, i 10 dager etter at feberen er over, må du helst unngå alkohol og passe på å ta i deg mat som ikke belaster levra.

Før du starter en langtur er det lurt å kontakte din lege ett år i forveien (enkelte vaksiner må gjentas etter noen måneder) for å bli vaksinert mot aktuelle sykdommer, f.eks. hepatitt, stivkrampe, etc. Denguefeber kan ikke forebygges med vaskiner.

UNNGÅ MYGG. Undertegnede kan bekrefte at det ikke er noe særlig å bli smittet. Jeg ble sengeliggende i seks dager, helt utslått.
Seiling i Karibia er ikke bare medvindseilas. På vei nordover må du ofte krysse mot passaten og mot bølgene fra Atlanterhavet. Ligger du febersyk på slike humpete etapper, er det slett ikke hyggelig.
Ergo: er du på tur i tropene, hold deg unna mygg, bruk myggspray og sørg for ikke å bli smittet.

Det finnes fire serotyper av viruset, heldigvis bar "min mygg" ikke den slemmeste typen, som forårsaker blødninger (dengue hemoragisk feber). Du blir immun mot serotypen du har fått i kroppen, men du kan få denguefeber på nytt hvis du blir smittet med en annen serotype.

VELDIG UTBREDT. Vi har snakket med flere lokale på Carriacou og Union Island om denguefeber, blant annet med lege Freddy Herrera, som holder til i Hillsborough, hovedstedet på Carriacou. Både på Grenada, hvor jeg ble smittet, og på Carriacou, har det vært flere tilfeller denguefeber de siste månedene. Medisiner som antibiotika hjelper ikke, og det er ikke mulig å vaksinere/gardere seg mot denguefeber.

- Det eneste du kan gjøre er å la feberen drepe viruset, absolutt ikke bruke Aspirin, men eventuelt ta Ibuprofen for å dempe leddsmertene og Paracetamol for å dempe feberen hvis den blir farlig høy, sier Herrera, som for øvrig er fra Kuba.

Det beste er å dempe temperaturen i kroppen ved å bruke en våt klut på panna og drikke mye vann, spesielt med tanke på at du blir smittet mens du befinner deg i meget varme strøk.

TYPISK FOR REGNSESONGEN. Denguefeber er typisk for regnsesongen, når myggen florerer på grunn av fuktigheten i bakken. Årets regnsesong er tydeligvis ennå ikke avsluttet her i Karibia, i motsetning til det vanlige. Omtrent hver dag har vi opplevd mer eller mindre kraftige regn- og vindbyger, spesielt om natta og om morgenen. Det er ikke nok til å ødelegge turen, men det øker faren for å bli stukket av mygg. Og de lokale bekrefter at de har merket en betydelig værendring de siste årene. I fjor var det en tørr vinter, i år regner det regelmessig også i januar, en trend som har vært økende den siste tiden.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen