Sk i arkivet

Langturseilere 2010-11All grunn til å være på vakt

Også i paradiset kan du bli utsatt for tyverier. Det siste som rammet en norsk båt skjedde i natt.

MARIGOT BAY PÅ ST. LUCIA. Noen bukter har verre rykte enn andre i Karibia. Tyverier har dessverre rammet nordmenn også i år. Langturkatamaranen OCCASIONE opplevde å bli utsatt for tyveri av RIB-en natt til lørdag 12. februar i Marigot Bay på St. Lucia. De lå da på bøye i bukta.

Dette skriver Mariann Ovesen på bloggen til OCCASIONE:

- Vi våknet opp og fant raskt ut at RIBBEN VAR STJÅLET!! Dette er krise som langturseiler, da ribben gjør det mulig å ligge for anker og komme seg til og fra land.. Vi var uten ribb... Vi fikk heldigvis haik til land, og dagen gikk med til å snakke med de lokale, lete etter ribben, og anmelde forholdet. Jeg, Kjersti og Thomas (journ. anm.: venner fra båten FRØJA) fant ribben bundet til en japansk båt. Kapteinen hadde funnet den 3 mil til sjøs, men den var uten motor, bensintank, lås og årer.. Kjipt!!

 

Trond Hansen og Mariann Ovesen på OCCASIONE.- Seilere vi kjenner ble her truet av sjefen til bøyegutta, fortalte Ståle Larsen fra VIKING CRUSADER. "Kjøper du ikke bøyeplass, blir du robbet i natt", var den klare meldingen fra "The big boss".

I Marigot Bay opplevde AVVENTURA bøyegutta som svært aggressive, i motsetning til de mange andre stedene i Sør-Karibia vi har besøkt.
Kun i Clifton (Union Island) har vi møtt like innpåslitende bøyehjelpere. De gir seg ikke før du har klart å få ankerfeste. Men de truer ikke.

CLIFTON - UNION ISLAND. Clifton Harbour, på Union Island, har lenge vært beryktet blant seilere. Tom Gabrielsen fra langturbåten ESCAPE, som var på tur i fjor, advarte oss:

 

Happy Island, utenfor Clifton, Union Island.

 

- Angående Union; vær litt forsiktig. Øya er dessverre kjent for å være litt utrygg. Vi opplevde at nabobåten ble rundstjålet, og vi lå i bøya ved siden av. Det skjedde mens vi og mannskapet på den andre båten var inne i byen og spiste middag.

- Dropp også eventuelle tilbud om diesel. Dra over til Petite Martinique, der koster det cirka halvparten, og kvaliteten er bedre enn det bunnsølet du får i kanner på Union.

 

Jolla er uunnværlig på Tobago Cays. Surt å bli frastålet den.

 


OGSÅ TOBAGO CAYS. Også de stedene som oppfattes som "naturparadis" er rammet av kriminalitet. På Tobago Cays ble langturseileren Gry Woxholth (på langtur i 2006-07) frastjålet jollen sin.

Det er en kjent sak at jollene blir solgt videre til andre seilere til lave priser. Ved å kjøpe brukte joller til gunstige priser, risikerer du å bidra til å motivere lokalbefolkningen til kriminelle handlinger.

ST. VINCENT. Et annet sted som flere langturseilere med Karibia-erfaring har advart oss imot er øya St. Vincent, som skal være sterkt preget av kriminalitet. Det ble bekreftet av Shark Attacks eier James, fra Chatham Bay, Union Island:

- Dessverre er det mye kriminalitet på St. Vincent. Jeg har hørt flere seilere fortelle å ha blitt frastjålet alt av verdi de hadde i båten, selv om de hadde fått hjelp til fortøyning av de lokale, påstår han.

De mest utsatte stedene er Wallilabou og Cumberland Bay. Young Island skal være et godt alternativ for deg som vil besøke St. Vincent.

NOEN FORHOLDSREGLER. Heis jolla di på dekk om natta, det er det beste tiltaket mot jolletyverier. Ellers bruk wire og lås til å feste jolla på dinghydockene når du besøker havnene.

Forlat aldri båten uten å låse luker og hovedinngang.

Ankre opp et stykke fra land. Tyvene kommer også svømmende, så det hjelper å holde seg litt utilgjengelig. Det fortalte Olaf Lervik, skipper på QUEEN OF HEARTS, en katamaran som har både vært på langtur og seilt i hele Karibien i flere år med gjester fra Norge.

DE FLESTE ØYENE ER TRYGGE. Reiselivet er en av de viktigste inntektskildene for mange øyer i Karibia. På de fleste av dem har lokalbefolkningen forstått at vennlighet og gjestfrihet lønner seg.

Mange øyboere har har forstått at kriminalitet skremmer turseilere vekk og medfører betydelige inntektstap. Et dårlig rykte skader rett og slett merkevaren deres.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

G til toppen