Søk i arkivet

Langturseilere 2010-11Ikke la deg skremme

Livet under seil kan gå galt, men mye verre blir det når du ikke lever i det hele tatt.

Fra det karibiske paradiset vandrer tankene våre til de savnede og etterlatte fra Berserk, til langturseiler-familien fra Danmark som er blitt kapret og til deres kjære. Og også til de norske gutta som har mistet sin båt på Tobago. Media i Norge fokuserer mye på triste temaer for tiden. Men med en god hensikt.

Langturen er eventyrlyst, oppdagelsestrang, opplevelsessult. Mange ganger har sol-, varme- og lysfantasiene om den kommende langturen blitt overskygget av «tordenskyer»: sjørøvere, livstruende uhell, en skjebnesvanger feil værmelding... Men tanken om å gå glipp av det vi opplever nå – på langtur - var uutholdelig. Konklusjonen var drastisk: Bedre eventuelt å miste livet enn aldri å ha levd det. Dermed satte vi seil.

Risikoen er ikke så stor, i de fleste tilfellene. Mesteparten av seilerturistene som oss følger kjente ruter, de seiler i kjente farvann, de forbereder seg godt og avslutter sin reise med en dyrebar ballast av erfaringer og minner. Sikkerhet står høyt på prioriteringslista i en langturbåt. Vi mener det er større risiko når du kjører på de glatte norske veiene om vinteren. Det er enda større farer på lur hjemme, hvor du tror du lever trygt.

Likevel kan uforutsette situasjoner skje. At du viser respekt for og kjærlighet til naturen og menneskene du kommer i kontakt med, at du blir godt kjent med de lokale forholdene, hjelper deg mye og gjør turen din vellyket. Du trenger til slutt også litt flaks selvfølgelig; du krysser fingrene hver gang du krysser et stykke hav. Fatalisme er en del av hverdagen på tur.

Leser du at noen av våre seilervenner har forlist, noen er blit frastjålet en jolle, at to «boat-boys» som skulle hjelpe seilere å fortøye, begynner å krangle for pengene og slåss med machete, må du ikke la deg skremme. Under rapportene ligger behovet for å advare og dermed hjelpe de fremtidige seilerne. Det er kunnskapsdeling. Fortsett å drømme, planlegge og forberede deg, for langturen er virkelig verdt strevet.

Hilsen fra Avventura, nå på Dominica.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen