Søk i arkivet

Langturseilere 2010-11I Norge igjen

TILBAKE TIL NORGE. Eventyret vender mot slutten, men følelsen er at det finnes mye eksotisk å oppleve også hjemme i Norge.

Etter Irland, Skottland og Nordsjøen har AVVENTURA nå havnet på intet mindre enn "Norges beste havn 2010": Farsund. Seilervennene fra Lista, familien Kongevold, sto på brygga klokka fire om natta med blomsterbukett og flagg for å ta oss imot. Hjertet banket fortere, og øynene ble våte nok en gang på denne turen, som har satt så mange følelser i sving hele tiden. Gjensynet med hjemlandet og kjære seilervenner var ett av turens største øyeblikk.

 

Familien Kongevold venter på brygga med flagg!

 

VELKOMMEN I FARSUND. Språklærer Elin Salvesen - i sin 16. sesong som vekter i Farsund havn - leverte Farsunds Avis og smultringer til oss. Lokalavisen skrev en lang artikkel om oss (!), og vi ble guidet rundt i området av våre venner: så mange flotte turer å ta mellom Farsund og Lista Fyr. Norge reserverte for øvrig sol og varme til årets langturseilere som er på vei hjem nå; dette føles spesielt deilig etter flere uker med surt og vått vær i lavtrykkenes baner.

Veldig morsomt var det også å oppleve noe vi ikke har møtt før på turen: Gratis havn med strøm, vann og internett... og pirater!

 

Sirkusshow for barn 7. juli.

 

KAPERDAGENE I FARSUND. Vi snakker ikke om vanlige sjørøvere, men om kaperne. Kaperdagene i Farsund (7.-9. juli) skaper mye liv og røre i byen for øyeblikket. Kaperne var det som på engelsk kalles "privateers", pirater som hadde en avtale med kronen, som godkjente deres aktivitet. I dette tilfellet snakker vi om kongen av Danmark. Kaperne ble bedt om å kapre handelsskip fra England. På den tiden (1807-1810) var Norge en del av det danske riket, derfor stilte man opp på Napoleons side.

- Kapertiden medførte bedre kår for den lokale befolkningen, mest for de rike, påstår vekter Elin Salvesen, men også de fattige nøt godt av kapernes aktivitet.

Programmet for Kaperdagene omfatter spill, leker, gatemarked, tilbud i butikkene, konserter - Alexander Rybakk vil bl.a. spille og synge her - konkurranser (snekkerbåtrace) og dans - både for barn og voksne.

 

På høyre side ser du den nye brygga. Bildet er tatt fra broa til Gåsholmen.

 

UTVIDET HAVN. I juni i år ble en ny brygge satt opp, som gjestebåter kan fortøye på utsiden av (vis a vis Gåsholmen, på utsiden av broa). Langs brygga er det blitt anlagt en ny strandpromenade.

Ellers kan du legge til hvor som helst i havna, men du får ikke strøm- og vanntilgang overalt.

AKTIVITETER. Fra Farsund er det flere flotte fotturer å ta langs kysten. Alternativt kan du ta bussen og komme helt til Lista Fyr. På Østhassel, halvveis til fyret, finner du fortsatt den gamle redningsstasjonen. Her kan du se hvordan de lokale bøndene jobbet for å redde havarerte sjøfolk. Besøket på museet må forhåndsavtales med museumsbestyrer Inge Eikeland (Tlf.: 41625010), med mindre du kommer på en søndag om sommeren mellom kl. 12 og 17.

 

Hedda Kongevold viser oljetanken på redningsbåten. Oljen ble spredt for å dempe bølgene under redningsaksjonen.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen