Søk i arkivet

Atlantic Rally for Cruisers 2011Satte inn turboen!

Mange norske båter har allerede posisjonert seg bra og er blant de første i ARC-cruisingdivisjonen. Noen imponerer stort!

TURBOSTART. Det vil være en glede å krydre høst-/vinterhverdagen ved å følge med våre landsmenn som seiler mot Karibia i ARC 2011 nå.

Lille TUR-BO, som har en veldig lav handycap  (time correction factor) på 0,898 og ble dagen før start flyttet til gruppe H, får bra uttelling og ligger etter nesten ett døgn på 6. plass overall, 1. plass i sin klasse. De seiler nå - med sin lettvektsbåt - fortere enn SAMSON og mange andre større skuter. Vi krysser fingrene for at seilene holder (de er blitt reparert). Det er en lang vei igjen!

NOSTRA VIDA har også fått en flott start og ligger i skrivende stund på annen plass i sin klasse og 16. overall.

Imponerende godt seiler også FRI-FLYT (en av de minste i ARC, 37 foter) som er omtrent like rask som SANA og andre større båter og er på 6. plass i sin klasse, 61. overall.

MALINE er den aller raskeste båten i den norske troppen og ligger på 8. plass i racingdivisjonen, 4. i sin klasse (Racing A).

Flere ligger blant de første båtene i egen klasse.

GENNAKERFALLET RØK. Ifølge bloggen til KO-KO (CAPRAIA III bekrefter i sin) falt gennakeren til KO-KO i sjøen etter at fallet røk. Dermed mister de mulighet for å bruke store forseil som gennaker og Code 0.

Heldigvis tok vinden seg opp igjen etter noen timer med lavere intensitet og humøret var igjen oppe, spesielt etter en middag med pasta bolognese laget av skipperen og en god nattesøvn.

POSISJONER OG VÆR. Du kan følge med både deres posisjoner og vindutviklingen på ARC Fleet Viewer, hvor det er mulig å velge dine favoritter og få oppdatert informasjon om blant annet posisjon og vær.

Det blir interessant å se hvilken vei som vil gi best vind. Noen båter har tatt sør for rhumbline og vil få stødigere vindforhold på sikt - trolig med større styrke om noen dager, ifølge passageweather.com.

På onsdag fylles hele området rundt rhumbline med skikkelige vinder. 20-25 knops gjennomsnittsvind vises ofte i realiteten å nå en del høyere maks vindstyrke.

 

På lang sikt kan det være mindre sikkert for båtene som våger å gå lengre nord. Et lavtrykksområde demper passaten - først like øst for Karibien og senere i uka også midt i seilingsområdet i de nordligere breddegradene (lavtrykket forflytter seg litt nordøst - du ser områdene med lysere blå/hvit farge på kartet).

I dette området skifter vinden retning og blir variabel også i styrke.

I følge båtene som befinner seg i trågområdet øst for Karibien nå (HIP ECO BLUE i Transat Jacques Vabre) har det vært veldig ustabile vinder, mange squalls med regn, plutselige vindskift og nå en del vindstille. Dette området er nå nesten 2000 nautiske mil unna ARC-båtene. Ergo: ingen bekymring for våre landsmenn.

ARC-ENS PROGNOSER. - Værprognosene og vanntemperaturene tilsier at situasjonen vil se lysere ut om noen dager også nærmere Karibien, sa ARC-ens værmann Chrisd Tibbs på skippermøte dagen før start.

Dette bekreftes også av passageweather.com. På værkartet nedenfor ser det ut som om det de første dagene vil være gunstigere å satse på en kurs som ikke bringer direkte til mål, men først vest for Kapp Verde (20 N - 27 W). Derfra og til mål ser det ut som om passaten vil blåse stødigere og stødigere utover helgen og frem mot Karibien.

Fredag 25. november blåser passaten så langt med som Kapp Verde.

 

VÆRMELDINGER OM BORD. Foreløpig er alle båter nokså nær hverandre og mange får værrutingstjenester av Frivind AS, som følger dem veldig nøye og sender regelmessige værmeldinger ved 11 UTC. I tilfelle overraskesler sender Mads Christensen også lynmeldinger på satellittelefon som SMS.

På MALINE laster de ned grib-filer (Ugrib) og integrerer dem i Expedition (akkurat sm SOLO gjør nå på vei mot Costa Rica i Transat Jacques Vabre).

{F6AA7E35DF5C} FØLG MED. Vi vil fremover legge ut mer informasjon om båtene. Du kan også følge med på deres blogger, som vi har oppdatert linkene til.
Har du rettelser, send dem gjerne til journalisten.
(OBS: FAIR LADY har engelsk mannskap).

I ARC 2011

ANGERONA, Elan Impression 444, Fred Erik Kildal 
CAPRAIA III Sweden 45 – Hallstein Mørk, http://blog.mailasail.com/capraia 
EXQUIS, X Yachts, Rune Børsting, http://blowinginthewind.blogg.no/ 
FRI FLYT Hanse 370e – Ingvar Solem, http://solem.biz/
KO-KO Najad 570 – Haakon Dyremyhr, http://blog.mailasail.com/koko
NOSTRA VIDA Beneteau First 40CR – Stig Thorsen, http://www.nostravida.no
MALINE, X-Yahchts IMX 45, Kjetil Bakke, https://sites.google.com/site/malineyachting/home/blogg
PERLE, Hallberg Rassy 36, Helge Skogseth Berg, http://blog.mailasail.com/perle
SAMSON Lagoon 400 – Jens Fjelnset, http://www.sailsamson.com/ + Facebookgruppe
SANA Hallberg Rassy 48 – Asle Helgheim, http://sysana.blogspot.com/ 
TIMEOUT Hero 101 – Kristian Kolrud, Facebookgruppe
TUR-BO, Oksö 32, Mads Tønnesson, http://turboseil.worpress.com/
SUMMER STAR, Jeanneau 54 DS, Ingve Kjelsrud, http://seilingihellas.no/

 

Samtidig minner vi om at det er mange andre norske seilere som er på langtur og oppdaterer sine blogger. Du finner mye interessant der også:

IKKE I ARC
AFRODITE, Raymond og Anniken Bergli med barn på en Jeanneau Sun Odyssey 42 fra Sarpsborg, http://11tur.wordpress.com
AUD
, Kristoffer Høidal, http://www.sy-aud.com.
BLUE,
Per-Arne Ellefsen og Kari-Anne Aarhus, Wauquiez 40 PS fra Sandefjord.http://blueadventure.wordpress.com/
EMPIRE, http://www.sy-empire.com/index_no.html, Eivind Bogerud og Heidi Våge, Bavaria 42.
FORTIA, http://www.sailingfortia.net/, Ole Petter Hoem og Sølvi Hagen
GO BEYOND, Mads Dessen, Jeanneau Sun Odyssey 42 DS, http://sygobeyond.blogspot.com/
GODOT, Swan 66, Pål Fevang og Anne-Mette Rimstad, fra Larvik.
IRIS
, Aslak Heim-Pedersen, Jeanneau SO 39i, seiler i 2011.
HERO
, http://hero114.wordpress.com/, Stein Olav Pettersen på en Hero 114 fra Oslo. Seiler sammen med sin samboer Lotika Gullichsen og barna Selma (3) og Magnus (cirka ett år).
JAGEREN, http://jageren.com, Gjermund Jamtveit, Håkon Schulstad, Alubat Ovni 445, nå i Brasil.
LA VIE, Beneteau Oceanis 33, http://langtur2011.wordpress.com
LE COMPROMIS, Dufour 40, Harald og Kari Walle, http://www.lecompromis.net/
MAGGIE, http://symaggie.no, Espen Krag og May Linn Mæhle, Boström 37, fra Farsund, Vest-Agder. Nå i Stillehavet.
NECESSITY, http://sailaway.no/, Jan-Fredrik Mack,Hallberg Rassy 39.
PINGVIN36, http://pingvin36.wordpress.com, Glenn og Rita Smedstad, Bavaria 36C, med døtrene Siri (13 år) og Linn (11 år).
SUN-LADY, Rolf-Andreas og Inger Mathiassen, Jeanneau SO 42 DS, fra Harstad, http://blog.mailasail.com/sunlady.
TRIXI http://www.sailingtrixi.com/
VETO VIII, http://kapteinrodskjeggogco.blogg.no/

 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen