Søk i arkivet

Fire gutter på langturAller yngst på havet nå

En morsom kvartett i tenårene er på langtur i år. Møt "Kaptein Rødskjegg-gutta" på VETO.

YNGST PÅ LANGTUR NÅ. Fire 19-åringer seiler i skrivende stund over Atlanteren på VETO, en Rival 38. De vil snart ankomme Barbados etter en hendelsesrik seilas. Kaptein om bord er Gaute Steen. Han og hans jevnaldrende kamerater Syver Jahren Petersen, Johannes Vieler og Jakob Valentin Haenel, alle fra Asker/Bærum, har måttet finne løsnigner for å fortsette seilasen med en brukket bom. Nå seiler de bare med to spridde forseil. Du kan lese om deres eventyr på http://kapteinrodskjeggogco.blogg.no/, en morsom ungdomsblogg med mange flotte bilder og inntrykk fra en usedvanlig spennende reise. 

SELVSTENDIGE GUTTER. Faren til skipperen, Knut Erik Steen, følger spent med på guttas seilas. Han har lånt bort båten sin til sønnen, skipper Gaute.

- Jeg innrømmer at jeg sjekker værmeldingen ganske ofte og følger nøye med. Vi utveksler e-poster med hverandre, men gutta laster ned grib-filer og værkart selv - og de bestemmer selv sin kurs. Jeg sender tekstinformasjon om været kun hvis noe faretruende kan skje. Foreløpig har de ikke fått annet enn god seilvind, de har ikke brukt diesel i det hele tatt. De neste dagene ser det ut som om et lavtrykk vil skape dårligere vindforhold, og de vil kanskje være nødt til å bruke jerngenoaen litt for å nå Barbados raskere.  

Bommen knakk etter noen dager på havet. Den skal repareres med spjelker i syrefast stål som Southern Cross på Blommenholm skal skaffe.      

I HARDT VÆR PÅ IRSKESJØEN: Gaute Steen er 19 år gammel og skipper på VETO. (SEILfoto: VETO)

 

ET SPØRSMÅL OM TILLIT. - Gaute har seilt siden han var to uker gammel, forklarer Knut Erik Steen.

- Gaute har oppvokst i båt, han hadde ikke hatt noe valg, stakkars, smiler han i telefonen.

Familien Steen har vært på flere turer sammen, både sommerturer til Skottland og på langtur til Karibien via Kapp Verde og så hjemover via Newfoundland, Asorene og Nord-Spania.  

Gautes historie som langturseiler er eksemplarisk. Hvordan en så ung mann skal være i stand til å takle ansvaret for en båt og et mannskap på fire, forklares blant annet med familiens entusiastiske holdning til langtur og til havet, spesielt deres evne til å overføre kunnskap og oppdra sønnen til å bli en voksen seiler i ung alder.

Det er en historie om oppbygging av tillit - noe som nødvendigivs må skje gradvis:  

- Gaute har fått låne båten siden han var 15 år gammel. Han var 12 da vi seilte "Melkeruta" sammen og han har ubevisst lært mye av det. Hans første tur alene i båten tok han til Middagsbukta (VETO ligger vanligvis ved Nesøya) da han var nesten 16. Etter hvert har vi latt ham dra på tur til Hvaler alene. Skagerrak-kryss til Skagen har vi for første gang opplevd sammen med ham som skipper. Jeg lå nede under dekk og lot ham styre og bestemme alt, presiserer Knut Erik Steen.

Det har vært en målrettet opptrapping. Så i år var pappa Knut Erik med fra Arendal til Inverness sammen med gutta på VETO og hjalp dem blant annet med sikkerhetsbriefing, brann- og mann-over-bord-øvelser.  

VENNSKAP SOM VOKSER PÅ HAVET. Gutta har gått sammen på Steinerskolen på Nesbru (ungdomsskolen) og så opprettholdt kontakten mens de gikk på videregående. Syver seilte på langtur sammen med sine foreldre samtidig som familien Steen. Familien Jahren Petersen benyttet da RS Christiania, en treskute som tidligere seilte som redningsskøyte. Syver har også vokset opp i båt, mens de to andre kameratene hadde enten lite eller ingen seilerfaring ved avreise. Erlend Malmer, også 19 år og tidligere klassekamerat fra Steinerskolen på Nesbru, vil være med på turen og seile i Vest-India på VETO.  

Syver Jahren Petersen har gjennomført en langtur som 12 åring på RS CHRISTIANIA. Nå er han et ressurssterkt mannskap på VETO. (SEILfoto: VETO)

 

UNGDOMSBUDSJETT. - Jeg vil understreke at dette er en tur Gaute og kameratene har planlagt og forberedt på egen hånd. Jeg har kun hjulpet dem med sjekklister og forklart hva som må gjøres på båten, mens gutta har gjennomført alt selv, sier pappa Steen.

- Gutta har brukt sitt stramme budsjett - 70 000 kroner per person - til både å oppgradere båten med det som trengs til turen (for eksempel satellittelefon og nødpeilesender), betale forsikringen og havner, handle mat og dekke eventuelle reparasjoner mens de er på tur. 60 000 av de totalt 280 000 kroner de har klart å skrape sammen, går til en felles reparasjonskasse for å takle uforutsette hendelser.  

VETO startet sin reise fra Nesøya den 10. august 2011. De vil komme tilbake til Norge rundt midten av juni/begynnelsen av juli 2012. Budsjettet setter selv tidsmessige grenser for en slik reise. Turen finasieres med sparte penger og penger de har lånt av sine foreldre. Gaute har for eksempel jobbet ved siden av skolen.

Jakob Valentin Haenel er fra Bærum. (SEILfoto: VETO)
 

 

DE VOKSER SOM SEILERE OG SOM MENNESKER. - Undommer utvikler ansvarsfølelse og modenhet ved å være alene på havet. Det å forberede og gjennomføre en slik tur, gjør deg voksen og det krever en del mot. Det står respekt av dem! Jeg kan forestille meg følelsen ved å kaste loss, konsentrasjonen når baugen peker mot havet og man lurer på om man har glemt noe, forteller Knut Erik Steen engasjert.

- "Melkeruta" er for øvrig ikke så lett som mange hevder, spesielt hjemreisen kan være krevende.

 

Johannes Vieler. (SEILfoto: VETO)
 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen