Å begynne å seile

Rimelig inngangsbillett

Rimelig inngangsbillett

En undersøkelse SEILmagasinet har foretatt, viser at det ikke er så dyrt å begynne å seile som mange tror.

Publisert Sist oppdatert

Det generelle bildet og det bildet folk flest har av seiling, er at det er dyrt. Å begynne å seile er imidlertid ikke mer kostbart enn andre idretter – snarere tvert imot.

De fleste seilforeningene tilbyr i dag de som vil begynne å seile Optimistjoller eller andre joller til lån eller utleie. Prisen varierer fra forening til forening, men de fleste tar en tusenlapp for at man skal kunne disponere. Laveste pris i undersøkelsen var 400 kroner, den høyeste 2000.

En treningsavgift kommer gjerne i tillegg og den beløper seg til fra 400 til 2200 kroner for en sesong. Gjennomsnittet ligger på ca. 1200 kroner Noen foreninger har leie og trening som én pakkepris.

KR 2200 FOR EN HEL SESONG. Det betyr at det koster i gjennomsnitt ca. 2200 kroner for en hel sesong dersom en ung håpefull vil forsøke seg med seiling i en Optimistjolle. I tillegg til dette kommer kostnader til seilklær og vest, som kan bli noen tusenlapper for vest og tørrdrakt. Tørrdrakt er en relativt etterspurt vare som man kan få kjøpt brukt.

Noen seilforening tilbyr også utlån av drakter og vester.

TO I HVER BÅT. Dersom seiling skulle fenge, er det nå stadig flere seilforeninger som har anskaffet seg for eksempel RS Feva eller seilbrett som kan leies.

For å kunne disponere en RS Feva i en sesong må man ut med fra kr 400 til 3000 per sesong. Gjennomsnittet ligger på mellom kr 1500 og 1750. I noen foreninger kan man disponere båten selv, mens man i andre må dele den med andre slik at noen kan bruke båten på treninger på tirsdager, mens andre kan benytte den på torsdager. Og så blir man enige om en fordeling om man skal seile regatta eller noe annet i helgene.

Stadig flere seilforeninger arrangerer nå også ukeslange sommerleire for barn og ungdom – og da gjerne for barn og ungdom som ikke har seilt før. Flere av disse får lyst på å begynne å seile etter leirene, og flere av seilforeningene ser på sommerleirene som en viktig og fin rekrutteringsvei for nye seilere.

DYRERE I FOTBALL OG ALPINT. Til sammenligning koster det for eksempel kr 2700 å være med på et guttelag i Vålerenga fotball. I tillegg kommer et utlegg på kr 1150, som man imidlertid kan fri seg fra ved å delta på dugnad. Å delta og trene i alpingruppen til Asker Skiklubb koster fra kr 3000 til 9500 i året – minst for de som er 12 år, mest for 15-åringene. I tillegg kommer kostnader til ski og eventuelle heiskort. Å være med i langrennsgruppen til Njård langrenn koster kr 2890 i treningsavgift.

Kostnadene ved å begynne å seile er med andre ord langt fra avskrekkende i forhold til andre idretter.