Søk i arkivet

Foto:

–Vi må ikke skremme barna

Petter Halvorsen er overbevist om at klassiske linjer er veien å gå for å få flere barn til å seile.

– Det verste som kan skje er at blir flere barn som seiler, forteller Petter Halvorsen på Sjøen for Alle.

I fem år har han jobbet alle helger og kvelder for å skape den perfekte rekrutteringsbåten. På messen stiller han ut tre ulike modeller. Nå håper han at norske foreninger får øynene opp for hans ideer. Halvorsen har vært aktiv i Risør Seilforening i en mannsalder og vet hva som skal til for å få barn til å ikke bli skremt.

–  Når barna først blir skremt i en seilbåt, ser det nesten umulig å få dem tilbake.

Mener Halvorsen.

RETNINGSSTABIL. Halvorsen mener at kjølbåter oppleves som langt tryggere for barn enn joller, derfor har han utviklet Small Classic.

Langsmale båter har også en suveren kursstabilitet og balanse som gjør det lettere for nybegynnere å beherske seilingen. Båten tar vindrosser pent, noe som gjør barn engstelige.

Hans båter har en kjølvekt som er over halve båtens vekt.

Båtene er utviklet i Risør og vil også bli bygd i sørlandsbyen.

TRE STØRRELSER den første båten Halvorsen utviklet av Small Classic var Pilot, en modell på 3,85 meter. Det er denne båttypen Risør Seilforening har kjøpt, og som selges på messen til 29 000 kroner, litt mer enn en ny Optimistjolle. Dette er en introduksjonspris. Veiledende pris er på 49 000.

Den minste kjølbåten er for liten for voksne, så Halvorsen utviklet  en større båt som også voksne kan ha det gøy med. Denne båten har fått navnet 3mR og er fem meter lang. Denne båten selges på messen til 129 000 kroner.

Nyeste modell heter Rekrutt, og er modellen Halvorsen har mest tro på. Båten er  på 4,1 meter, litt lengre enn den minste modellen, men med et dypere skrog som tåler mer vekt. Det gjør det mulig å seile den med en voksen om bord. Rekrutt koster 49 000 på Sjøen For Alle.

INTERNASJONALT. Small Classic blir på Lillestrøm vist frem for første gang i Norge, men verdenspremieren var i Finland for noen uker siden. Der ble de godt mottatt.

–  Jeg har en forhandler i Finland, men ikke Norge. Det virker vanskeligere å få solgt ideen her hjemme, forteller Halvorsen.

Han har tro på at båten kan slå igjennom internasjonalt.

TURNE. Halvorsen er klar over at det kan virke som noen steg tilbake å seile en meterbåt, men han mener at utviklingen har gått for langt i sin søken etter mer fart. Båtene er blitt for kompliserte.

– Jeg er villig til å besøke hver eneste seilforening her i landet for å fortelle om mitt prosjekt. Det er bare å ringe, oppfordrer båtbyggeren.

Modellen Rekrutt veier bare 60 kilo pluss 60 kilo i kjølen. Ballasten består av tre blybarer på 20 kilo som enkelt kan løftes i land. Deretter kan båten løftes opp av vannet og på taket av to voksne. 

 

3mR: De små klassiske båtene vekker oppmerksomhet på Sjøen for Alle. Her den største 3mR.
REKRUTT: Den mellomste modellen er stor nok for voksne. Båten ble ferdig rett før messen. 
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen