Tønsberg Seilforening

Seilforeningens snowboard-kjørere

Seilforeningens snowboard-kjørere

«Dette er seilforeningens snowboardkjørere», sa noen. «De dukker opp når alle andre drar hjem. De lever sitt eget liv».

Publisert Sist oppdatert

Men det er bare de tøffeste brettseilerne som drar ut i 20 m/sek eller mer, de andre er fornøyd med helt ned til 8 m/sek, avhengig av erfaring.

Brettseilerne i Tønsberg Seilforening går nesten alltid ut fra Fjærholmen, hvor de har basen sin. Her er det også følgebåter de kan låne hvis noen skulle få problemer ute på vannet. De har alt utstyret sitt i en container noe som forenkler alt, slik at de raskt kan dra ut hvis det kommer vind.

Brettseilergruppen består av åtte aktive seilere som seiler året rundt. De begynte med tre og er nå oppe i 15 seilere på det meste.

– Det kommer bare flere og flere, og vi har bare holdt på i fire år, sier Kristian Pedersen.

Noe som forenkler organiseringen i tillegg til containeren, er Facebook-gruppen. Her avtaler seilerne tid og sted, og på den måten er det ingen som kjører ut på Fjærholmen uten å treffe noen andre.

– Noen av oss drar også rundt og seiler andre steder, og ofte får vi besøk av brettseilere fra forskjellige steder rundt Oslofjorden, og det er gøy, sier Pedersen.

Brettseilerne i Tønsberg Seilforening driver mest med «free­ride» og starter ikke i regatta, selv om noen sikkert kommer til å gjøre det også. Men det krever mer organisering.

De yngste av seilerne er 13 år og noen er tidligere jolleseilere. Andre har begynt direkte med brettseiling. Gruppen har vært med på pinseleiren i to år nå, og de regner med at de fortsetter med det. Om noen i gruppen har ambisjoner om å gå over til 49er eller noe sånt, vites ikke, men selve seilingen kan jo ha visse fellestrekk.

Det ser kanskje vanskelig ut å stå på et brett i så høy fart, men det krever egentlig ikke spesiell fysisk styrke for å seile brett. Det handler mer om teknikk. Det som kreves for å seile fort på brett, er trening. Mange timer på vannet.

Brettseilerne i Tønsberg Seilforening seiler fordi det er gøy og trivelig. Begge deler er viktig for dem.

– Brettseiling kan man drive med uansett alder, sier Sverre Pedersen, primus motor i brettseilermiljøet på Fjærholmen.