SEILERNES VERDEN 2015/5

Billig moro

Billig moro

For prisen av en brukt Optimistjolle kan du bli deleier i en turseiler.

Publisert Sist oppdatert

100-foteren HYUNDAI imponerte der den tråklet seg gjennom havet av båter i Indre Oslofjord under Færderseilasen. Om bord satt 21 personer på rekke og rad mens den dundret forbi alle de andre i 10 knop eller mer. Vi er blitt vant med slike båter, og vant med outrerte båter fylt av karbonfiber og all verdens utstyr.

Ja, mon tro om vi er blitt så vant med dem at vi tror at det er slik seilbåter må være skal man ha det moro ute på fjorden. Er vi blitt litt som tenåringsjenter som blir deprimerte dersom de ikke er lite vakre som sminkete og photoshoppete modeller? At vi ikke føler oss vel på fjorden om vi ikke har det hotteste utstyret?

Jeg tror vel egentlig ikke det. Jeg håper i hvert fall ikke det, for seiling handler om så mye mer enn utstyr og fine båter. Dessuten oppstår det alltid motreaksjoner når noe er i ferd med å gå for langt.

Egentlig er det nettopp nå en gullalder for alle som vil begynne å seile og ikke vil legge altfor mange penger i seilbåt-potten. I kjølvannet av tre fots psyken som har preget plastbåt-alderen siden den startet, er bruktmarkedet blitt fylt av båter fra 1970- og 1980-tallet. Dette er fullt brukbare båter som selges for en billig penge.

Mange av oss som er i ferd med å bli «gamliser», hadde våre ungdomsdager under bomteltet i BB11-er, Kuttere, Andunger og andre enkle båter der en madrass på dørken og en sovepose gjorde dem til turbåter. Er man en ungdomsgjeng kan man nå kjøpe båter med atskillig bedre komfort til en pris for hver enkelt som tilsvarer hva en brukt Optimistjolle koster. Er man tre, fire stykker og har 20, 30, 40 000 kroner, kan man få en riktig så brukbar båt. Er man litt handy i tillegg, kan det bli mye båt for pengene.

Tur- og opplevelsesseiling representerer på mange måter en motsats til all den organiserte treningen og seilingen undom blir flasket opp med rundt om i seilforeningene. Deres fokus har vært jolleseiling og regattaer, men dersom gleden ved å seile ikke er gått tapt, kan nettopp den nyervervete friheten 18-årsgrensen representerer, gi nye, flotte og anderledes seilopplevelser i en rimelig turbåt.

Morsomt var det derfor å se i årets Færderseilas at det er en del ungdommer som har oppdaget denne muligheten, og at de åpenbart hadde stor glede av seilingen de var med på.

God sommer og husk Seilingens Dag 22. august!

Morten Jensen

Redaktør