Haugesund Seilforening

Årlig seilas for funksjonshemmede

Årlig seilas for funksjonshemmede

Tur- og havseilerne i Haugesund gir funksjonshemmede en årlig opplevelse.

Publisert Sist oppdatert

Haugesund Seilforening inviterer hvert år funksjonshemmede til en ettermiddag med seiling. Det er blitt et av høydepunktene i sesongen, en fin tradisjon som blir satt pris på både av gjester og vertskap.

Foreningen har lenge hatt et godt samarbeid med andre lokale foreninger, ikke minst Friluftsrådet Vest. En felles satsing på 2-Krona ble finansiert gjennom offentlige tilskudd. I den forbindelsen påtok foreningen seg å samarbeide med Haugesund Turistforening om å bruke de nye jollene til seiling med funksjonshemmede.

FOR USTABILE. Men erfaringene de første årene viste at båtene var for små og ustabile for gruppen foreningen fikk på besøk. Mange ble usikre og redde. Det var selvfølgelig ikke meningen!

Løsningen ble å utfordre kjølbåtgruppen i Haugesund Seilforening. Kunne de stille med nok båter og mannskap til å gi hundre funksjonshemmede en fin opplevelse på sjøen?

Heldigvis var svaret ja, og sånn ble det. Det er tross alt mye enklere å komme inn og ut av kjølbåtene, og selv om de også legger seg over i vinden, oppleves en stor båt mye tryggere. De mange som hvert år stiller båtene sine til disposisjon har mye igjen for det. Praten går livlig i cockpitene.

ALLSIDIG TILBUD. Audhild Sannes i Haugesund Turistforening er ansvarlig for arrangementet, som inngår i prosjektet Friluftsliv for alle.

– Turistforeningen tar med en gruppe funksjonshemmede ut i frisk luft annenhver onsdag. Vanligvis stiller ca. hundre med varierende grad av funksjonsnedsettelse, forteller Audhild.

– Vi varierer programmet så godt det lar seg gjøre. Natursti, hodelykttur, fiske eller bare en tur i skogen, da gjerne i Djupadalen like utenfor Haugesund. Vi avslutter alltid med bål. Kaffe er obligatorisk!

– De fleste gleder seg til den årlige turen i seilbåt, sier Audhild.

– Noen er litt engstelige også, og de får selvfølgelig lov til å slippe. Vi leier redningsvester på brannstasjonen, i tillegg til dem vi får låne av seilforeningen, fortsetter hun.

– Det er en utfordring å få alle inn og ut av båtene, men ledsagerne og mannskapet står på og ordner opp.

– Mange seilforeninger har seilere med ulike fysiske handicap. Kjenner du til om turistforeningen samarbeider på denne måten med seilforeninger andre steder?

– Gruppen vår er i en litt annen kategori, og de er relativt sterkt pleietrengende. Jeg vet faktisk ikke om turistforeningen har samarbeid med andre seilforeninger enn Haugesund. Jeg har ikke hørt om noen.

– Kunne det vært aktuelt å gjenta dette oftere?

– Jeg tror ikke egentlig det. Selv om seilingen er et av høydepunktene for gruppen, tror vi at det er passe med én gang hver sesong, avslutter Audhild.