Shorthanded-seiling

Hvorfor seile shorthanded?

Hvorfor seile shorthanded?

Sandra og Rune Hjertås er blitt hektet på shorthanded­seiling. Her forteller Sandra hvorfor:

Publisert Sist oppdatert

Rune (Hjertås) og jeg seiler shorthanded fordi vi synes det er en herlig utendørsaktivitet. Seiling har hele familien hatt glede av gjennom flere år. Våre tre barn har alle seilt jolle, og de har vært med på ulike regattaer som Færder´n og Nøtterøy rundt i stor båt. Til tider har det vært flere ungdommer enn voksne om bord. Nå som barna er opptatt av studier og jobb i inn- og utland, er det blitt til at vi har seilt flere og flere regattaer shorthanded.

TRENINGSHELG BLE VEKKEREN. Spiren ble lagt gjennom deltagelse på en treningshelg i 2008 arrangert av Elan-importør Tor Hove, i samarbeid med shorthandedklubben. Han delte av sin kunnskap og i to dager ble vi drillet i «boat­handling» av dyktige seilere. Vi fikk god innføring i rigging, trim og sikkerhet. Gjennom flere årlige samlinger ble vi inspirert til å prøve vår første shorthanded-regatta i 2011.

Siden har vi deltatt i flere, nå i vår Elan 350. I forkant av hver regatta snakker vi om og planlegger løpet. Vi ser på hva vi kan forvente hvor og hvilke bommerter vi gjorde i forrige regatta. Vi sjekker værmeldinger og strømforhold. Vi blir enige om hviletid og arbeidsfordeling. Blåser det mer enn 15 m/sek, holder vi oss på land. Dette handler om vår kompetanse og vår komfort. I slik sterk vind ville seilingen bare handle om å gjennomføre uten havari og skader på personer og utstyr.

GØY Å LÆRE MER. Vår motivasjon til deltagelse er å ha det gøy og lære mer. Selvfølgelig er det artig om vi slår andre Elan 350. Underveis i en regatta kan det gå en kule varmt når vi opplever situasjoner ulikt eller når det oppstår misforståelser i en hektisk situasjon, men dette er glemt før vi ankommer havn.

Jeg observerer at det er få kvinner som seiler regatta og enda færre som seiler short­handed. Hvorfor det er slik, forstår jeg ikke. Seiling egner seg for begge kjønn og alle aldre. Shorthanded seiler man i realiteten ofte på ferietur, så hvorfor ikke også i regatta?

SLIPP KVINNENE TIL! Imidlertid har jeg snakket med flere kvinner som er passive passasjerer fordi de ikke har fått opplæring i håndtering av båten og fordi de føler seg usikre. Dette kan være en alvorlig brist i sikkerheten om bord.

Hva om mannen blir syk og satt ut av spill?

Så min oppfordring går til alle menn: Slipp kvinnene til, ta noen turer ut sammen når forholdene er rolige. Lær bort og vis hva som skal gjøres. Alternativt; gi et seilkurs i gave. Kanskje resultatet er at du får en ivrig og deltagende kvinne om bord.

Seilopplevelsen er artigere når man har noen å dele den med.