STRØM: Gina Lillemork Nilsen og Lars-Fredrik Moe-Helgesen vil ha 13 kWh med energi på sine batterier.
TRYGT: Seatronic selger litiumbatterier fra Victron. De leveres i fire ulike størrelser fra 60 til 200 ah. Det minste koster kr 9000, mens det største koster kr 27 500. Batteriene har innebygd system som sikrer cellebalansering.
ELEKTRONIKK: Batteriene styres av et avansert batteri-overvåkningssystem. Det er utfordrende å koble opp.
TEST: Seilas hadde litium-batterier om bord sommeren 2009. Manglende elektronisk styring gjorde at en av cellene ble skadet.
SOL: Kraftig dynamo på motoren skal pøse på med enegri under veis, mens 200 watts solcellepanel skal gi nok strøm for ankers.
VOLVO: Alle VO65-båtene har litium-batterier. Tidligere hadde disse båtene to maskiner. Nå fungerer motoren både til fremdrift og generator. Den er koblet til to kraftige dynamoer.
START: Selv små litium-batterier kan gi fra seg store mengder med strøm. Et knøttlite batteri kan starte en tung dieselmaskin som denne fra SuperB. Kulde er heller ikke noe problem.
STORT: Batteribanken består av fire celler på 1000 Ah med 3,2 Volt. Hver celle veier 41 kg. Pakken kostet 50 000 kroner.

- Som å helle vann i en bøtte

Nå er de moderne batteriene her. Vekt, effekt og ikke minst evnen til å ta imot strøm, gjør at blybatteriene er modne for utskiftning. Vi har snakket med langturseilere som har gjort det.

Publisert Sist oppdatert

Vi tar en risiko ved å satse på helt ny teknologi, men den er minimal i forhold til å si opp jobber og selge leiligheter for å dra på langtur. Om batteriene ikke holder mål, er det fult mulig å sette inn bly igjen, forteller Gina Lillemork Nilsen og Lars-Fredrik Moe-Helgesen.

De seiler av gårde i en Jeanneau Sun Odyssey 439 fra 2012 til sommeren. Paret har meldt seg på ARC, og de skal fortsette vestover gjennom Panamakanalen til Stillehavet. Videre tar de det som det kommer. Påsken ble brukt til å teste nytt utstyr, men den nye batteripakken er ennå ikke på plass.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER