TÆRING: Messing tærer, ofte fra innsiden, og blir sprø. Metallet får en rødlig farge. Dårlig strømopplegg på brygger kan fremskynde tæringsprosessen. Fukt under dekk kan lede strøm langs bunnen av båten til metallet.
STØRRE: Den største ulempen med gjennomføringer av plast, er at de tar mer plass. De passer derfor ikke inn i alle båter.
BEST: Armert plast, eller kompositt, holder best, men markedet er foreløpig skeptisk til denne løsningen.
EKSPERT: Christer Lie er seiler ogrørlegger. Han har opplevd tæringpå skroggjennomføringene på sinArcona 430 og vet mer enn de fleste om emnet.
MESSING: Ventilene til Blake er sett på som klassens beste, men det er lenge siden disse var i bronse. Nå er de lagd av DZR-messing.
MERKING: Få er klar over kvaliteten på sine gjennomføringer. Denne på en Beneteau er merket CW617N som betyr ordinær messing, men ikke alle ventiler er merket godt nok. Den er også merket med strørrelse 3/4 tomme, og trykk-klasse, PN 25. Velger du ...
KOMBI: Hanse bruker nå plast på alle gjennomføringer, men messing på ventilen. Ventilen er dermed skjermet fra strømlekkasjer om bord. Plast kan kombineres med metall, men ulike metaller skal aldri blandes.

Bytt til plast

Skroggjennomføringer kan tære vekk. Økt bruk av strøm i båten gjør problemet verre. Gode løsninger finnes, men kundene er skeptiske.

Publisert Sist oppdatert

Alt var mye bedre før, sier mange. Feil, sier eksperter. Før var skroggjennomføringer produsert i bronse, som er en legering av kobber og tinn. I dag leveres de fleste båter med gjennomføringer av messing. Det er en legering av kobber og sink. Sink er et uedelt metall som raskt korroderer, og det blir derfor benyttet som offermetall i båter. Det minst edle metallet blir spist opp av korrosjon først. Standard messing har derfor ingenting i en båt å gjøre. Sinken forsvinner og legeringen blir svak og sprø. Heldigvis finnes det messinglegeringer som tåler saltvann.

Tidligere ble skroggjennomføringene lagd av bronse fra gamle kanoner, i England gjerne omtalt som «gun metal». Skroggjennomføringenes Rolls-Royce er Blakes. Disse ble tidligere produsert i bronse, men er i dag lagd av messing i like høy kvalitet.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER