Værmeldinger på havet

Vær og (litt om) is

Så lenge mennesket har seilt på havet har evnen til å lese vær og værtegn stått helt sentralt i sjømannskap.

Publisert Sist oppdatert

1. Bakgrunn

Utviklingen av utstyr og programvaare går lynraskt. Meld fra om nyheter til jfm@sailaway.no

Det finnes en mengde god litteratur som beskriver vær og værfenomener, og hvordan man kan forutsi hva som kommer. Likeledes finnes mye litteratur om hvordan man skal sikre og håndtere båten om man kommer ut for røft vær. Det er imidlertid påfallende at svært mange båter i dag seiler jorden rundt uten noen gang å møte en storm. Dette er i stor grad takket være kunnskap om seilingsruter og tilgang til korrekte værmeldinger.

En normalt utstyrt båt kan i dag hente ned god informasjon om været uansett hvor den befinner seg. De viktigste formatene for vær til sjøs er gitt i avsnittene under. Med unntak av Pilotkartene, som man bør ha ombord før man drar avsted, må informasjonen kunne hentes ned underveis. Dette gjøres med utstyr som brukes for kommunikasjon i sin alminnelighet. Dette utstyret er dekket på egen side, men det følgende er en oppsummering med referanse (kommer) til en nærmere beskrivelse:

  • Lokal radio FM, AM og DAB

  • VHF

  • GSM (NMT) i kombinasjon med PC
  • Navtex
  • Kortbølge/SSB (single sideband) i kombinasjon med PC eller nettbrett (world wide)
  • Inmarsat (world wide)
  • Satellittelefon i kombinasjon med PC (world wide)

Det blir diskutert i hvilken grad de er gyldige i dag, eller om klimaendringer har påvirket gyldigheten. Gir kartene eksempelvis fortsatt riktig svar på når en gitt monsun snur? Amerikanske pilotkart (dekker alle hav) er ”public domain” og kan lastes ned gratis her i PDF format: http://www.offshoreblue.com/navigation/pilot-charts.php

Jimmy Cornell kan tilby et sett som muligens har ferskere statistikk basert på amerikanske satellittdata. Disse koster en del: http://www.cornellsailing.com/buy-cornell-books-ebooks/jimmy-ivan-cornell-ocean-atlas-pilot-charts-routeing/

NB: Kartene vil ikke fange opp spesielle værfenomener som kan påvirke passaten slik som el Nino eller la Ninja. 

2.2 GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System)

gir værmeldinger som tekst eller på radio. Man finner dem på Navtex, Inmarsat eller pr. e-mail (ref. Sailmail , Winlink , tjenester som MailASail) eller rett og slett på websider. De er nyttige fordi de gir den beste fortolkningen som værmeldingstjenestene kan gi, og undertegnede finner dem spesielt viktige i kystnære farvann. De viktigste kildene er gitt under.

Eks. fra NOAA:

FZNT23 KWNM 020423 OFFN01 NAVTEX MARINE FORECAST FOR NE US WATERS NWS OCEAN PREDICTION CENTER WASHINGTON DC 1223 AM EDT WED JUL 2 2014 CONDITIONS GIVEN REPRESENT THE HIGHEST WITHIN THAT PERIOD. ...PLEASE REFER TO COASTAL WATERS FORECASTS (CWF) AVAILABLE THROUGH NOAA WEATHER RADIO AND OTHER MEANS FOR DETAILED COASTAL WATERS FORECASTS... .SYNOPSIS...A COLD FRONT WILL SLOWLY APPROACH FROM THE NW TONIGHT THROUGH THU NIGHT...THEN STALL NEAR THE COAST FRI. TROPICAL STORM ARTHUR CURRENTLY JUST OFF THE E COAST OF FLORIDA WILL TRACK N ......

2.3 Synoptiske kart

Dette er de gode gamle værkartene som typisk utgis for ”nå-situasjonen” eller for 12, 48, 72 og 96 timer frem i tid. De gir en god oversikt over været, men hvilken vind man kan forvente må man anslå eller regne seg frem til basert på spredningen mellom isobarer (trykkurver). Kartene gir en særlig god oversikt over fronter, lavtrykksrenner og høytrykksrygger. Underegnede finner synoptiske kart å være svært nyttige når de brukes sammen med grib filer (se under).

For spesielt interesserte: I vestavindsbeltene kan det også være nyttig å se på synoptiske kart for 500mb, dvs ganske høyt opp i atmosfæren. 500mb kalles ofte ”the Steering Level” og indikerer på en bedre måte hvordan værsystemene beveger seg. Dersom overflate og 500mb gir sammenfallende bilde gir det en indikasjon på at den beskrevne situasjonen er mer stabil/troverdig over tid. Se også Unisys Weather

En såkalt værfaks som man kan hente ned på en kortbølgeradio vil typisk gi synoptiske kart. Du finner også værfaks på diverse nettsider (se under). Du finner en oversikt over værfaks på kortbølge her for nedlasting.

Appen "HF Fax" for iPad and Google Play vil skrive ut en værfaks direkte på skjermen basert på lyden fra høyttaleren på en SSB radio.

2.4 GRIB filer (GRidded Information in Binary)

Disse filene har utviklet seg til å bli det kanskje viktigste verktøyet når man skal seile langt på havet. De baserer seg helt på matematiske/numeriske modeller. Alle værmeldinger i dag baserer seg på slike modeller, men i GRIB filer forblir de uberørt. Global informasjon om trykk, temperatur, vind. skyer og nedbør osv. lastes inn og vindkart kommer ut for eks. for hver 3 time opp til 7 døgn frem i tid. Det finnes flere forskjellige modeller i bruk. Undertegnede har i stor gra benyttet GFS (Global Forecast System) og NOGAPS (Navy Operational Global Atmospheric Prediction System). Nå blir ofte ECMWF (Europeisk) ansett for å være mer nøyaktig (modellene blir hele tiden testet og forbedret). Hvor gode er de?

Egen erfaring er at de er bedre når du er et godt stykke fra land/kontinenter som modellen til nå muligens har hatt problemer med å takle. Her kan man sikkert regne med forbedringer. Egen erfaring er at de er meget gode opp til 2-3 døgn frem, nyttige opp til fem døgn. Syv døgn? Tja og helt avhengig av hvor du befinner deg. Det er av og til viktig å øke forståelsen av værsituasjonen ved å kombinere med synoptiske kart. GRIB filer er ganske så dårlige når det gjelder å tydeliggjøre fronter.

GRIB filer kan lastes ned fra et stort antall kilder:

  • Sailmail og Winlink (amatørradio) vil begge levere forskjellige typer GRIB filer via Saildos. Sailmail og Winlink kan benyttes via SSB (kortbølge), men kan også benyttes via satellittelefon eller via internett
  • Grib.us (Ugrib - Windows) eller zyGRIB er spesialprogram som bruker internett
  • iGrib til iPad or Android nettbrett (og smarttelefon) – se iStore og Google Play
  • PassageWeather eller mange andre via web

Igjen finner man de viktigste kildene til dette stoffet i oversikten under.

Uansett hvilke media man bruker for værmelding så er det viktig å huske at en værmelding ikke er det samme som vær. Man må alltid være forberedt på vesentlig mer (eller mindre), og at oppgitt vindstyrke ikke tar hensyn til styrken i vindkast eller ”floinger” (squalls) drevet av skyer og nedbør.

Mailasails sider med Frank Singleton  og  Chris Tibbs gir en god oppsummering av vær og værmeldinger for seilere.

Det finnes også nå grib baserte tjenester som også kan gi støtte til ruteplanlegging, eksempel PredictWind.

Personlige meldinger – ”weather routing”

Disse tjenestene blir stadig mer populære, og med god kommunikasjon kan det være et meget godt alternativ. Personlig vil jeg si at dette ikke erstatter å forstå litt selv. Gode alternativer for vær-routing:

Frivind

Commanders Weather

3. Diverse og værmeldingssystemer

Husk at utviklingen går meget raskt. Meld gjerne tilbake om nye tilbud.

NOAA værbøyer world wide

Yr  Windguru  Theyr  Windfinder  Div

DMI   Danmarks værtjeneste

Windfinder   Gode web-baserte lokalmeldinger

PassageWeather    Mye brukt webbasert. Litt for dårlig oppløsning i mange

                     områder:

Sailing Weather Online Meget bra oversikt med mange typer kart inklusive GRIB - Atlantic

Ugrib:   Meget bra nettbasert program som gir grib filer for PC (ikke Mac) - gratis

zyGrib:  Grib filer for Mac - gratis

PredictWind:  Grib med planlegging

Windyty: Grib med god visualisering

iGrib:  God App for gribfiler for iPad og Android - gratis

HF Fax  App som leser værfaks direkte fra høyttaleren på en SSB radio, iPad og tilsvarende for Android

Navtex Pad Weather Tar imot Navtex meldinger fra HF radio, se oversikt

USA`s værtjeneste    Svært omfattende og god værtjeneste hvor man også kan hente værfaks. Dekker også orkanvarsler og andre typer ekstremvær. Nettsidene inneholder også mye god informasjon om værmeldinger generelt.

Wetterzentrale  God tilgang til alternative værfaksystemer (tysk)

Weather Online  Britisk værtjeneste

Buoy Weather Mye benyttet som gir værvarsel for spesifikke punkter (bøyer). De beste tjenestene til Buoy Weather koster penger. Litt usikker på nytte utover det man får fra de andre tjenestene.

Spesielle områder:

British Met Office Marine  God maritim værmelding for området Island – Norge – Spania

New Zealand og Stillehavet  Bra sider for New Zealand og Tasman havet, god oversikt.

New Zealands værtjeneste  Gode sider - tilbyr App for NZ lokalvær

Australias værtjeneste  Nyttige værmeldinger i Australias nærområder

Seabreeze  Australsk lokal, vind på kysten

Fiji`s værmelding Lokale værmeldinger for Fiji og øysamfunnene rundt

Filippinske værmeldinger Lokale værmeldinger på Filippinene og tyfonvarsel

 Typhoon 2000

Japansk maritim  Gode Japanske værmeldinger på engelsk med

Japansk tyfonvarsel

Solmate lokal Mex  Vestkyst Mexico og lokal for Baja California

 

4. Isvarsler

Tolking av iskart:       dansk     canadisk    baltisk

Norge og nordområdene – Iskart som dekker stort område

Canada                      Iskart som dekker hele kysten av Canada

Grønnland                  Iskart som dekker hele Grønnland

Baltikum                    Iskart for Østersjøen

Typisk for nord-Atlanteren i februar
Synoptisk kart
Typisk grib fil