Endelig forhold på isen

Mens snøen i marke forsvinner, blir forholdene suveren på fjorden for isseiling. Bli med.

Publisert Sist oppdatert
MEKK: Harald Nissen-Lies iseiler er et byggesett av Isabella-typen. Riggen er fra et seilbrett.

Harald Nissen-Lie har bygget en Isabella isseiler med deler kjøpt i Sverige. Den brukes sammen med en windsurfingrigg, som er effektiv i høye hastigheter I Sverige er det et miljø for slike isseilere, og det er gode muligheter for å kjøpe billig brukt. 

– Jeg har hatt isseileren noen år, men det er sjeldent det er så gode forhold. I fjor ble den ikke brukt i det hele tatt, forteller Harald Nissen-Lie.

Over 100 km/t

På nettsiden til Isabelle står det at det er mulig å seile i over 100 km/h, og at den kan seile opp mot fem ganger vindens hastighet. Slike hastigheter fikk ikke vi søndag 7. februar. Vindmåleren på Steilene sier over 12 m/s, men på isen mellom Nesøya, Østøya og Borøya er ikke vinden like sterk, og den kom i kast. 

Vi seilte aldri over 60 km/t, om trent det samme som jeg oppnår på et seilbrett under gunstige forhold, men det føltes svært fort. Konstruksjonen kunne vært stivere, og seilet manglet nedhall. 

– Forrige helg var isen bedre. Den var ikke så bløt, og nå var det en del vann som gir motstand. men vinden var bedre i dag, forteller Nissen-Lie.

Ski eller seiling

Mens vi seilte isseiler på østtsiden av Nesøya, var det en brettseiler som koste seg på seilbrett på vestsiden der det er isfritt. I morgen forsetter det med mild vind fra sør, og nye muligheter. Senere i uka blir det kaldere og vind fra nord. Enten holder isen seg, eller kommer det snø med nye skimuligheter. Det blir ikke feil det heller. 

MEKK: Harald Nissen-Lies iseiler er et byggesett av Isabella-typen. Riggen er fra et seilbrett.