Søk i arkivet

EKSPERTER: Amanda og John Neal var i Norge for å holde foredrag om Stillehavet, og om seiling i hard vær i helgen.
EKSPERTER: Amanda og John Neal var i Norge for å holde foredrag om Stillehavet, og om seiling i hard vær i helgen.

Til Svalbard for tredje gang

John og Amanda Neal finansierer seilingen ved å dele sine kunnskaper. Om du vil være med, så er det ikke ledig plass før i 2017.

STRØKEN: Den 20 år gamle båten har seilt en distanse tilsvarende 8 ganger rundt jorda. Båten har vært på verft og fått sitt andre løft siden den var ny.
STRØKEN: Den 20 år gamle båten har seilt en distanse tilsvarende 8 ganger rundt jorda. Båten har vært på verft og fått sitt andre løft siden den var ny.

–  Jeg ble inspirert av Thor Heyerdahl og National Geographic, og la ut ung og uvitende ut på havet alene i en Albin Vega og seilte rett inn i en storm i Stillehavet, forteller John Neal under et langturforedrag på Oslofjord Museum I Vollen denne helgen.

Senere traff han kona Amanda Swan Neal som vokste opp i en seilgal familie i New Zealand, som ble seilmaker, og var mannskap på første rene jentebåten i Whitbread Round the Worldrace.

Foredraget i helgen var to delt, første del var om seiling i Stillehavet, og andre del var om teknikker for å seile i storm.

Dønn strøken båt

«Mahina Tiare III» er Johns tredje Hallberg-Rassy. Båten er nå 20 år, og har seilt nesten 200 000 nautiske mil. «Mahina Tiare III» har i vinter vært på verftet i Ellös og fått sin andre oppgradering. Båten har fått nytt teakdekk, ny motor, byttet deler i riggen, og byttet alle skroggjennomføringer og slanger. Det er ikke til å tro at båten har seilt et distanse tilsvarende åtte jordomseilinger.

–  Vi har en 50 timers service på motoren. Den ville vi gjerne ta før vi legger ut mot Svalbard, Amanda foreslo da en tur til Oslo, et sted vi aldri har vært, forklarer John. Men han elsker å seile langs Norske Kysten, og har seilt til Svaldbard i 1990 og 1997.

Holder kurs

RUTE: «Mahina Tiare III» Skal seile til Svalbard i sommer. Det er Johns tredje tur dit.
RUTE: «Mahina Tiare III» Skal seile til Svalbard i sommer. Det er Johns tredje tur dit.

John og Amanda Neal seiler halve året. Ved siden av å holde foredrag, skrive artikler og bøker, tar de med seilere på sine ekspedisjoner. Her deler de sine erfaringer, og de typiske seilerne som deltar i slike kurs er de som drømmer om egen langtur.

I sommer blir det holdt seks slike kurs med varighet fra 10 dager til tre uker. Ett kurs koster 6000 dollar, og det er plass til seks betalende personer.

–      Vi tar med seilere fra hele verden. Interessen for å seile i Norge er stor. Vi har flere amerikanere med norske aner som får mulighetene til å oppleve å seile i områdene hvor de har sin slekt fra, forteller den erfarende langturseileren.

Deler med Seilas

1. mai legger båten ut fra Ellös, og vil være tilbake på samme sted 14. September. Første etappe går til Orkenøyene, med stopp på Fair Isle, andre etappe til Tromsø, tredje til Svaldbard, femte til Island, sjette til Orkenøyene, og siste tilbake til Sverige hvor båten skal ligge over vinteren.

Først i 2017 er det ledige plasser. Da legges kursen mot Færøyene, før båten setter kursen sydover og krysser Atlanterhavet med ARC.

John og Amanda Neal skal dele sine erfaringer fra sommerens tok for Seilas’ lesere.

Båten er nå på vei tilbake til Ellös. Du finner mer her.

 

STILLEHAVET: Paret har mange sjømil bak seg i sin Hallberg-Rassy

LES: Proft foredrag om langtur

John Neal og Amanda Swan Neal seiler langt, skriver bøker og holder foredrag. Nå svinger de innom Norge.

 

SEIL: Langturseilerne demonstrerte sine hardvær seil på sin Hallberg-Rassy 46.

SEIL: Langturseilerne demonstrerte sine hardvær seil på sin Hallberg-Rassy 46.

 

Magasinartikler om Svalbard fra Seilas

LUFTIG: Hornsund på sitt beste. Andreas i fri flukt med «Barba» i sitt rette element til høyre i bildet.

Så langt mot nord det er hav

Et sted tar havet slutt – eller det tetner seg til. Og så kommer man ikke lenger. Mannskapet om bord i «Barba» seilte til Svalbard og nordover – til det buttet.

 

En strandet hval i Van Keulenfjorden er rene spisskamerset for isbjørn. Vi blir liggende på utsiden med båten og kikke. Foto: Audun Hetland.no

Isbjørn på kloss hold

Bare noen meter innenfor meg står en isbjørnbinne med to unger og en stor hannbjørn og spiser av en strandet hval. Vi har stoppet motoren og sklir rolig innover mot stranda. 

 

KALDT: I kulden var det bare heldekkende ansiktsmaske som gjaldt.

Den beste gaven

70 års-presangen jeg ga meg selv var muligheten til å takke ja til invitasjonen fra Wilhelm Munthe-Kaas til å seile fra Svalbard til Island. Turen ble en opplevelse for livet.

  

ISBJØRN I SIKTE: Audun Hetland (t.v) Åshild Thomasen og Tor Henrik Larsen er på vei inn mot stranda. På Svalbard er det flere isbjørner enn mennesker og våpen til selvforsvar er en selvfølge. Et par minutter etter at bildet ble tatt oppdaget vi en bjørn som lå og ventet på oss. Det ble ikke noen tur i land, og smilet ble flere hakk stivere. Foto: Tor Henrik Larsen

Ville, vakre Svalbard

Vinden hyler i riggen og båten vrir seg over på siden idet vi dundrer inn i neste bølge. Jeg blir klemt inn mot borde mens jeg hører vannet skylle over dekk. Vi nærmer oss Sørkapp på Spitsbergen, den største av øyene på Svalbard.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen