Søk i arkivet

BYGER: Passetvinden har ikke stabilisert seg i november. Det gor mange byger.
BYGER: Passetvinden har ikke stabilisert seg i november. Det gor mange byger.

– ARC går for tidlig på sesongen

Mangel på passatvind over Atlanterhavet, og ustabilt i Karibia gjør det mer gunstig å krysse Atlanterhavet senere, mener langturseilere.

SKIPPER: Erik Welin-Larsen mener at november er for tidlig for å krysse Atlanterhavet.
SKIPPER: Erik Welin-Larsen mener at november er for tidlig for å krysse Atlanterhavet.

Erik Welin-Larsen og Tina Bringlimark i Karibia med «Endorphine II», en Bavaria 47 AC. Paret deltok i ARC, og har gjort seg noen betraktninger om å seile i Karibia i desember. Paret krysset Atlanteren med Jo Kjærem (matros og altmuligmann) og Thoralf Widding Langsholdt som mannskap. Båten fra 2001 har krysset Atlanteren før, og har vært to sesonger i Karibia

Stillebelte

– Vi seilte stort sett med revet genua på spristake. Parasailor når været tillot det. Som regel blåste det for mye for parasailor, men litt for lite for bare genua. En Code Zero er på ønskelisten. Underveis fikk vi etterhvert melding om dårlig vær nordøst for oss. Vi gikk deror lengre sørover, mens vi forberedte oss på dårlig vær. Vi fjernet det meste fra dekk, stroppet jolla ektra fast og Jo pakket grab bagen med snop. Vi fikk ikke noe vær, kun stillebelte! Vi holdt rundt 2 knop med parasailor i et par døgn, før vi til slutt startet motoren og motret oss ut av belte. Det viste seg å være et kjempestort stillebelt som hadde truffet alle. Etterhvert fikk vi bra med vind, 25 til 30 knop, og endel sjø. Vi satte rekord og logget 16,7 knop i nedoverbakke med Endorphine! Etter at vi var ute av stillebeltet kunne vi seile helt i mål på St.Lucia. Vi ankom på kvelden 11. desember som norske båt nr.4

Kraftige byger

– Båten har fungert utmerket og det eneste som har gått i stykker underveis var en knott til bestikkskuffen. Selv om en Bavaria 47 er en stor båt i trange havner, er det en liten båt på havet. Vi hadde ikke de store problemene på havet, men fikk endel squalls etterhvert. Disse er ikke farlige, men de kommer svært fort og da er det best å ha revet i tide. Squalls er kraftige byger, ofte med mye regn og kraftig vind. Vi hadde vindstyrke på 47 knop i en squall, men normalt ligger de på rundt 25 til 35 knop. Squalls kan du se på radar, og det fungerer supert. Radarenn lyver aldri, skriver Erik Welin-Larsen til SEILmagasinet.

BAVARIA: Erik Welin-Larsen og Tina Bringlimarki «Endorphine II» drømte om Hallberg-Rassy men endte opp med en Bavaria.
BAVARIA: Erik Welin-Larsen og Tina Bringlimarki «Endorphine II» drømte om Hallberg-Rassy men endte opp med en Bavaria.

Ikke helt som forventet

– Vi slappet av på Saint Lucia før vi skulle møte familie. Vi fikk litt sjokk. Karibien var ikke helt som forventet værmessig. November og desember er tidlig på sesongen i Karibien, forteller Erik Welin-Larsen.  Vinden er ikke helt stabil og det er mye squalls både dag og natt. Da vi seilte til Martinique blåste det rundt 35 knop og stor sjø fra siden. Vi ble våte! Dette kalles Christmas vind og varer som regel ut desember. Nå i skrivende stund er det ganske stille og rolig. Det regner ikke så mye lengre og vi merker også sesongen er mer i gang her. Ut i fra det vi har erfart, synes vi nok ARC går litt for tidlig på sesongen. I Karibia er det mye havner og bøyer, men vi har etter ankomst til Saint Lucia kun ligget for anker. Det er veldig deilig å slippe gnisselyder fra fendere og starte dagen med et morgenbad i en bukt. Vi har et stort Rokna-anker som hovedanker med 70 meter kjetting og to Danforth som ekstra ankere. Vi har til nå ikke trengt ekstrankere eller dregget noe som helst. Problemet er heller omvendt. Vi sitter ofte for godt!

 

LANGTURSEILERE: Erik Welin-Larsen og Tina Bringlimark ahr bodd i båten i lengre tid før avreisen.

LES OGSÅ: Ikke alle råd er gode råd. 

«Endorphine II» ble anbefalt en reparasjon til 40 000 kroner som var helt unødvendig. 

 

 

 

DRØM: Karbia er ikke alltid slik. I desember er været ustabilt

DRØM: Karbia er ikke alltid slik. I desember er været ustabilt

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen