Šolta: Den pittoreske lille havnebyen Maslinica på Šolta har, ifølge Wikipedia, 208 innbyggere. Og nesten like mange små kafeer, barer og restauranter. Stemningen rundt den lune, dype havnen er likevel avslappet, også i høysesongen.
TOMATER: De kroatiske bruschettaene står ikke tilbake for de som serveres i Italia. Hemmeligheten er naturligvis å bruke det aller beste av lokale, solmodne råvarer.
HAVN: Milna havn har gode fasiliteter for båtturister, men det er byens egne innbyggere som disponerer den innerste delen av havnen. Slik er det i mange av havnene. Lokalbefolkningen ofres ikke for turismen.
SOL: Etter to dager med gråvær viser oktober seg endelig fra sin beste side på den havåpne dalmatiske fjorden. I strålende sol og fin bris heises seilene mens termometeret nærmer seg 20-tallet.
POPULÆR: Hvar by er en av de hippeste sommerhavnene langs Adriaterhavet. Heller ikke utpå høsten er det mangel på yachter og velstående turister, men stemningen er avslappet og tilbakelent.
SPLIT: Den romerske generalen og keiseren Diokletian kom fra Dalmatia. Diokletian gjennomførte mange reformer og avsluttet borgerkrigene, men hans styringstid dannet også kimen til delingen av imperiet. I motsetning til de fleste andre keiserne ...
LEK: Wakeboard fra mastetoppen!
AGROTURISME: Vicko Kastelanac er entusiastisk vinbonde og olivendyrker, og inviterer sammen med konen Sanja til agroturisme på ?olta. Den gjestfrie familien er vel verd et besøk.
GJENGANGERE: Småretter som ekte ansjos og ulike tapenade-varianter vil ofte dukke opp på menyene.

Dalmatisk høstseilas

Seilerfavoritten Kroatia er kåret til et av verdens beste reisemål. Det har mange fått med seg. Temmelig mange! Løsningen kan være å reise litt utenom høysesongen.

Publisert Sist oppdatert

For når sommerståket har lagt seg, når Tom Cruise, Beyoncé og noen millioner andre har reist hjem, da begynner kroatene å puste ut. Restauratørene legger planer for neste sesong, mange av kafeene stenger uteserveringen og lukker tidligere på kveldene; kanskje kan vertskapet selv se igjen familien og puste litt ut?

Bøndene gjør lammene klare for siste reis og snart skal svarte vindruer og fete oliven i hus. I skogene er trøffeljakten i gang. Kroatene er gale etter trøffel. Dyrt, men deilig. Kanskje smeller det i det fjerne? Det er masse vilt i landet, ikke minst villsvin. Her er Europas største bestand av de arrige, ikke helt ufarlige krabatene (Visste du at ordet «krabat» faktisk er avledet av «kroat»?). Kanskje dukker nettopp villsvinet opp igjen som fantastiske spekepølser under besøket?

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER