Søk i arkivet

Nordsjøseilas midt på vinteren– Eventyr uten sidestykke

På vei hjem fra Bergen har Raymond Myhre klippet film fra sine opplevelser, dedikert til mannskapet og alle som har hjulpet dem under veis.

Opplevelsene har kommet som perler for en snor for Raymond Myhre som seilte ut fra Fredrikstad 15. Januar, med Shetland, og festivalen Up Helly Aa som mål.

Turen startet som soloseilas til Mandal. Derfra fikk Myhre med seg Andre Rønningen ut for å krysse Nordsjøen med «S/Y Elise», en Beneteau First 42 fra 1980-tallet.

– Dette er noe av det råeste eventyret jeg har vært med på, og eventyret fortsetter, vi har blitt tatt godt i mot alle steder, forteller Myhre.

Autopiloten sviktet

I forrykende vær i Nordsjøen streiket autopiloten. Og gutta valgte å gå til Tanager for å reparere. Der ble de mottatt med stor gjestfrihet.

Familien Nesvold gjorde det mulig for oss å fortsette, og 19 år gamle Benjamin Nesvaag fikk spesiallaget deler til autopilot og girkasse, forteller Myhre.

SOL: I Bergen fikk S/Y ELise etterfyldt vann fra Statraad Lemkhul.

SOL: I Bergen fikk S/Y ELise etterfyldt vann fra Statraad Lemkhul.

Mannskap fra skoleskip

–  Vi har blitt tatt godt i mot alle steder særlig på Shetland, i Bergen fikk vi vann av Statsråd Lehmkuhl. Oskar Einarsen, en av lettmatrosene fra skoleskipet har mønstret på «S/Y Elise» for videre seilas mot Fredrikstad, forteller Myhre fra Egersund.

Østavær har gitt mye sol på Vestlandet, men gir Østfoldingen motvind hjem. I dag skal Lindesnes krysses med vinden rett i mot. Det er meldt 9 m/s vind fra øst i dag, og sol.

– I går røk ringen for feste av skjøtet på forseilet. Metallringen røk i sveisen, ellers er seilet helt supert. Godt dette ikke skjedde i Nordsjøen. Seilet får jeg fikset, forteller Myhre som regner med å være hjemme i løpet av 3-4 dager. Da har han hatt en måneds vinterseiltur.

RØKET: Ringen i skjøtehjørnet på forseilet røk på vei mot Egersund.
RØKET: Ringen i skjøtehjørnet på forseilet røk på vei mot Egersund.

Nord Norge lokker

Raymond Myhre har bare i år klokket over 1000 nautiske mil. For å sette det litt i perspektiv, så ville det kostet ham 15-20 000 kroner i diesel om han hadde brukt en motorbåt med moderat forbruk.

– Dette slår Middelhavet og Karibia, men jeg har spart det beste, Nord Norge. Jeg skal snart tilbake, forteller Myhre.

Sjekk videoen på fra turen på 11 mininutter, som starer med hjelp av Redningsselskapet.

– Jeg kom inn til Kragerø alene, midt på natten, og fra brygga var det lagt ut et stikktau. Det så ikke jeg, og fikk det i propellen, forklarer Myhre.

 

 

 

MÅL: Hensikten med turen var å feire Up Helly Aa som vikinger på Shetland. På kaia blir de tatt i mot av ta andre som har krysset Nordsjøen med samme hensikt.

MÅL: Hensikten med turen var å feire Up Helly Aa som vikinger på Shetland. På kaia blir de tatt i mot av ta andre som har krysset Nordsjøen med samme hensikt.

 

 

 Kommentarer

Nordsjøseilas i januar

Ideen til å krysse Nordsjøen i januar var det Sigurd Utbjoe fra Stord som kom opp med. Han utfordret sin arbeidskollega Erik Aanderaa om en soloseilas over til Shetland for å feire vikingfestivalen Up Helly Aa. Utbjoe og Aanderaa jobber begge med sikkerhet i Nordsjøen. Erik Aanderaa er også blitt profilert takket være videor for tøff soloseiling i ulike stormer. 

Raymond Myhre lot seg inspirere av utfordringen og seilte alene fra Fredrikstad til Mandal hvor han fikk med seg en venn. 

Mens Sigurd Utbjoe og Erik Aanderaa valgte å legge igjen båten på Shetland, med retur i Påsken, har Raymond Myhre og mannskap krysset Nordsjøen tilbake også. Nå er «S/Y Elise» på vei hjem til Fredrikstad. 

• Brutalt i Nordsjøen

• Første video fra Nordsjøkrysningen. 

• EN solskinnshistorie en vinterhelg.

• Heftig tur med dramatikk over Nordsjøen.

• Shetland-seilasen har startet

 Skal krysse Nordsjøen i kuling

• Shetlandseilerne trygt i Norge

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen