Søk i arkivet

ORCi og IRC samles under VM i 2018

Endelig blir det et verdensmesterskap som samler to seilverdener fra to ulike målesystem.

BEST: «Santa» vant VM i ORCi 2016, men slapp å møte motstand fra England og Frankrike.
BEST: «Santa» vant VM i ORCi 2016, men slapp å møte motstand fra England og Frankrike.
Seilas A Nissen-Lie

Det har blitt holdt VM i IMS, senere ORCi siden 1999, men mesterskapet har ikke klart å samle hele miljøet for storbåtseiling.  IRC ble godkjent av ISAF i 2003, og har vært et konkurrerende målesystem med stor tilhengerskare.

To miljøer

ORCi har hatt en sterk posisjon i Middelhavet og interesse i Østersjøen. IRC har vært enerådende i Storbritannia og Frankrike. IRC er basert på CHS med historie tilbake til 1984. IRC er et enklere målesystem enn ORCi, hvor formularen er hemmelig. Meningen med det er at konstruktører ikke skal klare å utnytte hull i reglen.

ORCi har blitt kraftig forbedret de siste årene. Reglene har møtt hverandre, og hvilken regel som benyttes vil gi kun mindre forskjeller på resultatlisten. ORCi har hatt den voldsom vekst de siste årene, og både EM og VM har hatt rekordstor deltagelse.

Også seiling i den Engelske Kanal er i sterk vekst, og regattaer som Fastnet Race ble utsolgt på et blunk.

FASTNET ROCK: Det er stor interesse for å seile regatta rundt fyret Fastnet Rock.

FASTNET ROCK: Det er stor interesse for å seile regatta rundt fyret Fastnet Rock.

Samles i ett mesterskap

I 2018 holdes The Offshore World Championship i The Hague i Nederland. Her vil miljøene fra Norden, Østersjøen, Middelhavet og Den Engelske Kanal samles.

En nyutviklet løsning gjør det mulig å kombinere ORCi og IRC i samme arrangement.

Målesystemene har til sammen over 15000 båter spredt på 50 land. Nor Rating er en forenklet utgave av ORCi.

Krever to målebrev

Felles målesystem gjør det mulig for første gang å utrope en virkelig verdensmester. For å delta i verdensmesterskapet kreves det at båten har to målebrev, ett fra hvert målesystem.

Under Sydney Hobart Race var det mange båter med begge målebrevene, men her ble det utropt flere vinner, fra ORCi og IRC. Her hadde flere båter IRC, men rekkefølgen på båtene som deltok med begge målebrev er ganske lik.

 

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen