Søk i arkivet

En smak av vinterseiling i Nordsjøen

Erik Aanderaa har laget en 23 minutters film fra sin ekstreme tur til Shetland. Den er verdt å se.

EKSTREMT: Erik Aanderaa har gjort seiling til ekstremsport.
EKSTREMT: Erik Aanderaa har gjort seiling til ekstremsport.

Seiling har plutselig blitt en ekstremsport, også i Norge. I vinter har vi sett tøffe seilere krysse Nordsjøen under ekstreme forhold. Heldigvis gikk det bra for alle de tre båtene som krysset ett av de mest ekstreme farvannene på verts tenkelig tid på året.

Erik Aanderaa seiler en Contessa 35 fra slutten av 70-tallet. 

Største utfordring

– Her er filmen, min største utfordring i min seilkarriere, skriver Erik Aanderaa på Youtube hvor filmen er lagt. Den har i løpet av døgnet nesten blitt sett av 5000 personer, og fått over 200 kommentarer. De fleste av dem beundrende.

– Livet er som en ballong med et lite hull. Det krever påfyll av luft. Vi trenger hendelser som gjør livet interessant. Dette er hva jeg gjør for å gjøre mitt liv, forteller Erik Aanderaa på starten av filmen. 

Krever sjømannskap

Filmen gir et godt innblikk av utfordringer en slik tur gir. Han byr på seg selv. Et dobesøk fører til sjøsyke. Maten spises kald rett fra boksen. Selv om Aanderaa har mye trening med seiling under slike forhold, så oppstår det problemer som kunne vært unngått. Grov sjø kom inn under dekk via cockpiten, men var problematisk å bli kvitt med lensepumpen. Kanne med reserveolje sprang lekk i salongen. Mangel på kart over innseilingen til Lerwick kunne ført til konsekvenser. Å gå i havn i nattemørket i kraftig pålandsvind gir ikke rom for feil. Heldigvis er Aanderaa godt kjent.

Gir perspektiver

Å seile over Nordsjøen i slutten av januar fremstår som langt fra fristende, men viser hva som er mulig. Å seile i stiv kuling midt på havet i total mørke på vinteren er vel så langt fra båtdrømmen de fleste kan komme. Men noen ganger vil alle båteiere oppleve forhold som kan virke skremmende. Da er det greit å ha erfaring. Erik Aanderaa har oppsøkt dårlig vær, og forsøkt seg under slike forhold under tryggere omgivelser. Det har han gjort og vet hva han og båten tåler. 

SELVSTYRER: Aanderaa fryktet at autopiloten ikke skulle klare de tøffe forholdene, men den styrte bedre en båteieren.

SELVSTYRER: Aanderaa fryktet at autopiloten ikke skulle klare de tøffe forholdene, men den styrte bedre en båteieren.

 Kommentarer

Nordsjøseilas i januar

Ideen til å krysse Nordsjøen i januar var det Sigurd Utbjoe fra Stord som kom opp med. Han utfordret sin arbeidskollega Erik Aanderaa om en soloseilas over til Shetland for å feire vikingfestivalen Up Helly Aa. Utbjoe og Aanderaa jobber begge med sikkerhet i Nordsjøen. Erik Aanderaa er også blitt profilert takket være videor for tøff soloseiling i ulike stormer. 

Raymond Myhre lot seg inspirere av utfordringen og seilte alene fra Fredrikstad til Mandal hvor han fikk med seg en venn. 

Mens Sigurd Utbjoe og Erik Aanderaa valgte å legge igjen båten på Shetland, med retur i Påsken, har Raymond Myhre og mannskap krysset Nordsjøen tilbake også. Nå er «S/Y Elise» på vei hjem til Fredrikstad. 

• Brutalt i Nordsjøen

• Første video fra Nordsjøkrysningen. 

• EN solskinnshistorie en vinterhelg.

• Heftig tur med dramatikk over Nordsjøen.

• Shetland-seilasen har startet

 Skal krysse Nordsjøen i kuling

• Shetlandseilerne trygt i Norge

• Eventyr uten sidestykke

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen