Søk i arkivet

STORT: Open Divisjon II var en stor klasse inntil Lechner ble valgt som OL-brett for 1988.
STORT: Open Divisjon II var en stor klasse inntil Lechner ble valgt som OL-brett for 1988.

Fortrengerbrettet tilbake

Divisjon 2-brettet var det store på begynnelsen av 80-tallet. Nå blir tømmerstokk-brettet i gjenfødt.

COMEBACK: Jonas Davidson Vitell ble nr. 2 i EM i 2016 på selvlaget brett.
COMEBACK: Jonas Davidson Vitell ble nr. 2 i EM i 2016 på selvlaget brett.
@ FWI 7

Fortrengerbrettet har en rund skrogform som gir eksepsjonelle lettvindsegenskaper.

Frem fra glemselen

Divisjon 2-brettet er fantastisk for regattaseiling, og passer bra på flatt vann, og områder med mindre vind.

Frankrike var den ledende nasjonen på 80-tallet, og det er også her at Divisjon 2 miljøet har dukket opp igjen. En som har oppdaget det er svenske Jonas Davidson Vitell, mannen bak Davidson-brettet som ble vraket til OL i 1988. Svensken stilte til Europamesterskapet i Frankrike i høst med et nybygget brett. Nå ønsker han å sette dette i produksjon, og ser en voksende interesse i Norden.

Superavansert

– Svenske seilere planlegger et nordisk Divisjon 2-møte, samt regattaer. Jeg har sammen med Kåre Ljung startet med å konstruere ett nytt brett. Kåre er en ekspert på hydrodynamikk, skriver Jonas Davidson Vitell på Open Division II-facebookside. Det nye brette skal ha like gode kryssegenskaper, men bli raskere på unnavind. 

RASKERE: Det nye D2-brettet fra Davidson tilpasses dagens moderne rigg, og vil bli raskere på slør.

RASKERE: Det nye D2-brettet fra Davidson tilpasses dagens moderne rigg, og vil bli raskere på slør.

Sammen med Göran Marström bygde Jonas Davidson Vitell de letteste og sterkeste brettene på 8-tallet. Marström og Davidson Vitell planlegger nå ett nytt Divisjon 2-brett bygget i Nomex honycomb med karbon prepreg.

Marström er kjent for karbonmaster til avanserte regattabåter som IMOCA 60 «Safran», samt katamaranene Extreme 40 og Seacart 30.  Göran Marström er selv OL-seiler i Tornado-klassen.

Har du et Divisjon 2-brett i garasjen, så kanskje du kan få bruk for det igjen. 

Årets EM i klassen vil bli holdt i september i Ungarn. 

 Kommentarer

Divisjon II

Østerrikske Tornado lanserte sitt fortrengerbrett i 1980 og den åpne klassen for seilbrett måtte deles i to, ett for flate brett, og ett for runder brett. Fortrengerbrettene var helt overlegne. Kryssegenskapene er fantastiske. Divisjon 2-klassen var stort inntil fortrengerbrettet ble valgt til OL-brett for 1988. Da stod det mellom to produsenter, svenske Davidson eller Lechner. Lechner ble valgt som entype-design, noe som drepte markedet for andre produsenter. Lechner ble brukt i 1988 og 1992. Etter det forsvant tømmersokkbrettene, inntil nå.

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen