Søk i arkivet

Solcellepanel blir stadig billigere

Mer for pengene kan beskrive markedet for solcellepanler. Nå øker tilbudet.

STORT: Et solcellepanel på 105 watt er over en meter langt og veier 2,5 kilo.
STORT: Et solcellepanel på 105 watt er over en meter langt og veier 2,5 kilo.

Trenger du mer strøm om bord, så er den enkleste og billigste løsningen å montere solcellepanel. Markedet er i vekst, og eksperter mener at solenergi vil stå for store deler av strømproduksjonen i verden i fremtiden. Prisen er nå så lav at solenergi konkurrer ut energiproduskjon av kull og gass mange steder i verden.

Satser moderne

Makspower har gjort at mange båteiere har fått øynene opp for litiumbatterier. Nå har selskapet også startet å ta inn solcellepaneler. Disse er basert på solceller fra SunPower. Det skal være av tredjegenerasjon som skal gi mer effekt. Cellene er i stand til å hente ut opp til 22 prosent av energien fra solstrålene. Høyere effekt gjør at du kan benytte deg av mindre paneler for mer strøm. Å finne egnete steder på båten for å montere solcellepanelene er alltid en utfordring. Panelene fra Makspower er delvis fleksible, noe som gjør at de kan monteres på svakt krummete flater. Vekten er også lav.

 

Vi testet ulike solcellepanel for ett år siden. Testen viste store forskjeller mellom moderne paneler og gårsdagens teknologi.

Du finner testen her.

Mange valg

Makspower tar inn seks ulike paneler fra 20 watt opp til 145 watt. Prisen per watt faller litt ved å gå opp i størrelse, men ikke mye. Ett panel på 55 watt koster 1375, mens panelet på 145 watt koster 3200 kroner.

Panelets effekt er hva det teoretisk kan oppnå. I praksis så ligger effekten på det halve. Vinkelen mot sola betyr mye. Er det skygge på deler av panelet, så vil også effekten være minimal.  

I praksis vil et panel på 55 watt være nok til å få strøm til noen LED-lanterner, og å lade mobilen. Ett 100 watts panel må til for å holde maten kald. Med 200 watt bør du kunne produsere nok strøm til å ligge mange dager i naturhavn, uten å måtte fyre maskinen, om været er bra.

 

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen