Søk i arkivet

Liten mann i stor båt

I går måtte Francois Gabart midlertidig fikse en spile i storseilet. Filmen gir ett inntrykk av dimensjoner.

I går måtte franskammen senke storseilet på 350 kvadratmeter for å fikse en spile som skapte problemer. Spilen i karbonfiber ble kappet inne ved masten med en batteridrevet vinkelsliper. Jobben ble gjort uten å redusere vesentlig på farten. Trimaranen bar fulle forseil. Jobben ble startet kl 0715 i går, og farten var aldri under 11 knop. to timer senere var farten tilbake til 27 knop.

En av årsakene til Gabarts suksess er evnen til å fikse ting. Under Vendee Globe var han alltid i front. Fiket småting før det ble til større problemer. Gabart er utdannet ingeniør, og er en skikkelig handyman.

Bare øker forspranget

På morgentimene ligger Gabart 415 nm foran Covilles rekord. Gabart seiler både raskere, og kortere vei. Han holder optimal kurs. Både fart gjennom vannet, og fart mot mål er 34,9 knop. Tross reparasjoner, så har Gabart seilt hele 761 nm det siste døgnet. Farten bare øker, og det gjør også snittfarten som er i ferd med å krype opp mot 32 knop, den høyeste målingen så langt.

Tøffer forhold

For to dager siden var Gabart ved ekvator. Nå har temperaturen falt til 14 grader. Det har blitt lite søvn siste døgnet også, bare 2 timer og 25 minutter.

Høytrykket som skapte en barriere i går er i ferd med å trekke seg nordøst-over. Det gir en mulighet for Gabart å smett under. Han vil finne en nærmest optimal breddegrad for å seile østover. Han vil komme lengre syd enn Coville i fjor. Det vil gi Gabart en kortere vei, men også gjøre det tøffere.

Han leder nå med over et halvt døgn på Coville. Det kan i løpet av ett par dager øke til ett døgn.

RASK: Gabart holder høy fart,
og øker stadig ledelsen i forhold til Covilles rekordseilas
i fjor. Værsystemet vil også gi et bedre spor litt
lengre sør.

RASK: Gabart holder høy fart, og øker stadig ledelsen i forhold til Covilles rekordseilas i fjor. Værsystemet vil også gi et bedre spor litt lengre sør.

 Kommentarer

Francois Gabart og trimaranen Macif

Thomas Coville fullførte jordomseiling 25. desember 2016 etter 49 døgn, 3 timer. 7 minutter og 38 sekunders seilas, over seks døgn raskere enn Francis Joyon rekord fra 2007. 

For at Francois Gabart skal slå rekorden til Coville, må han være tilbake 22. desember.

Det er første rekordforsøket til Francois Gabart med flerskrogsbåter, men franskmannen satte ny verdensrekord rundt jorda når han vant Vendee Globe i 2012-2013 med 78 døgn, 2 timer og 16 minutter. 

Etter Vendee Globe har Gabart jobbet for å sette nye rekord alene rundt jorda, og brukt tiden med å utvikle den optimale fartøyer for dette. 

«Macif» er resultatet, en 30 meter lang trimaran, sjøsatt i 2015, og optimalisert i vinter. Fartøyet på 14,5 tonn bærer opp til 650 kvm seil. VPLP-konstriksjonen har foiler som kan løfte hele skroget ut av vannet, for å redusere motstanden. 

Trimaranen «Macif» er konstruert for Ultime-klassen. Dette er hva konstruktørene er det ultimate fartøyet for å sette rekorder alene. Større båter vil bli for tunge å håndtere. 

Francois Gabart har vunnet det meste av regattaer med sin «Macif» Ultime, men to nyere båter er sjøsatt, og kan være enda raskere.

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka. Mailen kan inneholde annonser.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen