Søk i arkivet

REKORD: Gabart klarte å seile «Macif» en snittfart på 34,4 knop over ett døgn.
REKORD: Gabart klarte å seile «Macif» en snittfart på 34,4 knop over ett døgn. Foto:

Ny 24-timers solo verdensrekord

Francois Gabart har hatt et ekstremt døgn og slått sin egen verdensrekord.

Inntil i går var lengste utseilte distanse av en person i løpet av ett døgn 784 nautiske mil. Den rekorden satte Gabart med trimaranen «Macif» i Atlanterhavet 3. juli 2016. 

I går maktet franskmannen å seile hele 826 n mil i løpet av 24 timer. Det er 34,4 knop i snitt, eller 63 km/t. Utrolig nok har dette døgnet også vært det døgnet han har fått sove mest. Vanligvis sover han rundt fire timer, men mandag ble det mindre. I går, tirsdag, samme døgn som rekordseilasen, sov han i hele 7 timer og 34 minutter, ifølge Macifs nettside. 

826 n mil utgjør en distanse fra Oslo til Mo i Rana – langs kysten. 

Ett døgn foran

Høyere fart og en mer direkte kurs har virkelig gitt et solid forsprang på den gamle rekorden rundt jorden. Gabart ligger onsdag morgen 614 n mil foran rekordtiden til Thomas Coville. Det er over ett døgns seiling. I løpet av fem døgn har Gabart seilt over 4000 n mil; ca. 800 n mil lengre enn hva Coville gjorde da han satte rekorden i 2016. 

Til tross for den høye gjennomsnittfarten har Gabart aldri vært over 38,7 knop, som er maksimalfarten så langt og noe han presterte allerede det første døgnet av seilasen. 

Langt syd

Farten har nå falt til under 30 knop. Francois Gabart befinner seg nå på 45 grader syd. Temperaturen har falt til kun 7,5 grader. Nå gjelder det å ta riktig «tog» østover, hoppe på et lavtrykk og følge det så godt som mulig med en direkte kurs. Utgangspunktet til Gabart er bedre enn det Coville hadde på samme sted i løpet i fjor.

 

 Kommentarer

Francois Gabart og trimaranen Macif

Thomas Coville fullførte jordomseiling 25. desember 2016 etter 49 døgn, 3 timer. 7 minutter og 38 sekunders seilas, over seks døgn raskere enn Francis Joyon rekord fra 2007. 

For at Francois Gabart skal slå rekorden til Coville, må han være tilbake 22. desember.

Det er første rekordforsøket til Francois Gabart med flerskrogsbåter, men franskmannen satte ny verdensrekord rundt jorda når han vant Vendee Globe i 2012-2013 med 78 døgn, 2 timer og 16 minutter. 

Etter Vendee Globe har Gabart jobbet for å sette nye rekord alene rundt jorda, og brukt tiden med å utvikle den optimale fartøyer for dette. 

«Macif» er resultatet, en 30 meter lang trimaran, sjøsatt i 2015, og optimalisert i vinter. Fartøyet på 14,5 tonn bærer opp til 650 kvm seil. VPLP-konstriksjonen har foiler som kan løfte hele skroget ut av vannet, for å redusere motstanden. 

Trimaranen «Macif» er konstruert for Ultime-klassen. Dette er hva konstruktørene er det ultimate fartøyet for å sette rekorder alene. Større båter vil bli for tunge å håndtere. 

Francois Gabart har vunnet det meste av regattaer med sin «Macif» Ultime, men to nyere båter er sjøsatt, og kan være enda raskere.

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen