Søk i arkivet

Garbart med kurs mot flere fartsdumper

Franskmannen har nå en ledelse på over tre døgn, men skal gjennom et krevende vindområde.

RASK: François Gabart har all
grunn til å være fornøyd. Han er gjennom det
farlige. Nå blir det varmere, men det gjenstår flere
strategiske valg.

RASK: François Gabart har all grunn til å være fornøyd. Han er gjennom det farlige. Nå blir det varmere, men det gjenstår flere strategiske valg.

François Gabart har hatt perfekte forhold den siste uken, og har hatt forholdene på sin side i Sør Atlanteren. Han har nærmest seilt direkte kurs på samme halser helt siden Kapp Horn, men nå starter utfordringene.

Slalom rundt værsystemene

Gabart vil i dag runde ett høytrykksystem utenfor Argentina på østsiden. Så vil han møte et lite lavtrykk utenfor Brasil som ligger mellom høytryket han passerer i dag, og et høytrykk han bør passere på vestsiden av om ett og et halvt døgn. Først da er han i passatvinden med forutsigbare forhold.

Om han ikke blir liggende stille i dette utfordrende området, så bør han være i passatvinden på fredag, og krysse ekvator på lørdag.

Varmen stiger om bord. I går fikk den franske seileren mulighetet til å sjekke båten, en viktig rutine for å hindre  skader. 

Enorm ledelse

Gabart holder nå en ledelse på 1700 nm på rekordseilasen til Coville, satt i desember 2016. 1700 nm er lengre enn fra Oslo til sydspissen av Grønnland.

Område som Gabart befinner seg i nå blir utfordrende, men var verre for Coville. Han slet i tre døgn. Om Gabart klarer å holde en grei fart, vil han avansere på enda ett døgn i løpet av de kommende dager.

Rekker å kjøpe julegaver

Stillebeltet kan bli Gabarts neste fartsdump, men dette området er som regel ikke så dødt nå, som i november. Han vil også passere lengre vest, hvor det er mer vind.

Videre vil høytrykkets plassering i Nord Atlanteren bli avgjørende for siste del av løpet. Coville seilte svært raskt de siste døgnene, men ble presset langt vest for å runde høytrykket som vanligvis ligger over Azorene.

Det er fullt mulig at Gabart er hjemme 20. desember. Da blir det ikke bare ny verdensrekord. Da blir det også god tid til å handle julegaver.

SLALOM: Gabarts fart vil falle de
neste døgnene, før han er i Passatvinden.

SLALOM: Gabarts fart vil falle de neste døgnene, før han er i Passatvinden.

 

 Kommentarer

Francois Gabart og trimaranen Macif

Thomas Coville fullførte jordomseiling 25. desember 2016 etter 49 døgn, 3 timer. 7 minutter og 38 sekunders seilas, over seks døgn raskere enn Francis Joyon rekord fra 2007. 

For at Francois Gabart skal slå rekorden til Coville, må han være tilbake 22. desember.

Det er første rekordforsøket til Francois Gabart med flerskrogsbåter, men franskmannen satte ny verdensrekord rundt jorda når han vant Vendee Globe i 2012-2013 med 78 døgn, 2 timer og 16 minutter. 

Etter Vendee Globe har Gabart jobbet for å sette nye rekord alene rundt jorda, og brukt tiden med å utvikle den optimale fartøyer for dette. 

«Macif» er resultatet, en 30 meter lang trimaran, sjøsatt i 2015, og optimalisert i vinter. Fartøyet på 14,5 tonn bærer opp til 650 kvm seil. VPLP-konstriksjonen har foiler som kan løfte hele skroget ut av vannet, for å redusere motstanden. 

Trimaranen «Macif» er konstruert for Ultime-klassen. Dette er hva konstruktørene er det ultimate fartøyet for å sette rekorder alene. Større båter vil bli for tunge å håndtere. 

Francois Gabart har vunnet det meste av regattaer med sin «Macif» Ultime, men to nyere båter er sjøsatt, og kan være enda raskere.

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen