2017 Youth Sailing World Championships i Sanya, Kina

Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty

Norsk VM-sølv i 29er

Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty sikret i dag morges VM-sølv i 29er-klassen i Sanya i Kina.

De to norske seilerne var så definitivt med i kampen om VM-gullet – kun ett poeng lå de bak det ledende franske laget før dagens finaleseilas. Og det var spenning til siste slutt.

– Kampen om gullet sto mellom tre båter, så det nyttet ikke for noen av dem å kun seile på en konkurrent. Man måtte forsøke å få til en normalt god seilas, forteller Geir Dahl Andersen, KNS-trener og coach under VM.

Skiftet på å ha overtaket

På finaledagen blåste det noe mer enn det hadde gjort tidligere under mesterskapet. Dahl Andersen anslår vindstyrken til 5–7 m/sek. Vindretningen var den samme som den hadde vært hver dag, hvilket betød fralandsvind og skiftende forhold. Vinden endret seg mye i retning og styrke.

–  Mathias og Alexander kom godt ut i lo og fikk slått tidlig over mot styrbord. Franskmennene starter mer på midten, men også de gikk mot styrbord banehalvdel. Slovenerne, som var det tredje laget som kjempet om medaljer og som også kunne vinne, gikk til venstre og ble tidlig kjørt av lasset. Det dreide seg etter hvert kun om det norske og franske laget i kampen om gullet.

Dahl Andersen forteller at det norske laget og franskmenene byttet om å være først av de to, og etter første kryss hadde det norske laget overtaket.

– Det var uhyre spennende å følge seilasen fra trenerbåten. Franskmennene seilte en god 2. kryss og fikk med det en god ledelse på nordmennene, som imidlertid kom tilbake og nærmet seg igjen.

Det franske laget holdt imidlertid unna og kom inn på 7. plass. Mathias og Alexander var ikke langt bak, men fordi det var uhyre tett med båter, ble det kun en 14. plass på dem.

– Franskmennene kom i mål rett før en klynge, og de norske rett bak. En drøss med båter kom i mål i løpet av et halvt minutt, forklarer Geir Dahl Andersen den store plass-differansen mellom dem..

Dermed ble det fransk gull og norske sølvmedaljer.

Best ut av dagens finale kom det argentinske 29er-laget, som med seier i finalen skjøv de slovenske seilerne ut av pallen og tok bronse.

Rask fremgang for talentfulle seilere

Sin unge alder til tross er dagens sølv Mathias Berthets tredje sølvmedlaje i et VM. I 2015 vant han sølv i Optimist-VM og året etter gjentok han bedriften. I år debuterte han og Alexander Franks-Penty i 29er-klassen, og det har de gjort på en bemerkelsesverdig måte ved å vinne både det norske og det tyske mesterskapet tidligere i år.

– Til å være første sesong i 29er er resultatene utrolig sterke, men Mathias har også en veldig dyktig partner i Alexander. Han hadde erfaring som rormann i 29er fra før, og han er også en svært dyktig seiler, sier Dahl Andersen.

Stang ut

I jenteklassen i 29er hadde Emilie Dahl Andersen og Maren Edland en gyllen mulighet til å seile seg oppover listen. Det var stor poengtetthet foran dem.

– De var oppe flere ganger på første kryss, men lyktes ikke på 2. kryss. Det ble ikke full klaff for dem i dag – litt stang ut, kan du si – og de endte på en for dem den verst tenkelige plasseringen de kunne få i forhold til konkurrentene de hadde, sier Geir Dahl Andersen, Emilies pappa.

Plasseringen i mål var en 11. plass og resultatet sammenlagt ble dermed en 9. plass.

– Jentene tar imidlertid med seg hjem at det ikke var langt opp til en medaljeplass, sier pappa’n.

Endelig klaff

Den store norske oppturen på junior-VMs siste dag var tredjeplassen til Uffe Tomasgaard i Laser Radial.

– Det var veldig hyggelig, for Uffe har ikke fått vist hva han er god for her i VM. Lite har stemt. Derfor er det godt for ham å kunne reise hjem med en god sisteseilas og en god følelse, sier Dahl Andersen.

Tredjeplassen gjorde at han til slutt endte på 18. plass av 51 seilere.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

ENDELIG: På VMs siste dag løsnet det endelig for Uffe Tomasgaard fra Drøbaksund. Han ble nummer tre i siste seilas.

Veldig godt fornøyde

Brettseileren Jakob Ruud fikk også til en av sine beste seilaser i dag. KNS-seileren trives best når det blåser, og han satte VM-punktum med en 6. plass. Med det var han kun ett poeng bak en topp 10-plassering i RS:X, mens det var hele 39 poeng til seileren bak ham.

Helle Oppedal ble nummer 12 i brettseilernes jenteklasse – en plassering hun har holdt stort sett gjennom hele mesterskapet. Dahl Andersen gir henne tommelen opp for hennes innsats – hun har kun et halvt års erfaring i RS:X-klassen.

Martine Thuen endte på 28. plass i Laser Radial i jenteklassen, mens Henrik Schrader Bordal og Celia Valeur Børresen kom på 18. plass i Nacra 15.

I nasjonskampen blant de 60 nasjonene som deltok i verdensmesterskapet ble Norge nummer 15.

– Vi er alt i alt veldig godt fornøyde med den norske innsatsen, sier Geir Dahl Andersen.