VERDENSMESTER: «Santa» vant VM som ble arrangert med både IRC og ORCi som måleregel.

Kombinert ORC og IRC VM fremover også

Sandefjord nådde ikke opp som VM arrangør i 2020, kanskje fordi ORC og RORC tenker større.

Publisert Sist oppdatert
RASK: JPK 11.80 vant Rolex Middel Sea Race under IRC. Båten er typisk for målereglen med baugspryd for assymetriske seil, og rett kjøl uten bulb.

Under VM i Den Haag i sommer, hvor Claus Landmark med «Santa» ble verdensmestere i den mellomsteklassen, ble seiltiden korrigert både med ORCi og IRC. Dette er de to ledende målereglene i verden, og som også har dannet to miljøer. I de senere årene har målereglene utviklet seg mot hverandre, og forskjellene er ikke så stor.

NorRating, som benyttes her hjemme er en enkel form for ORCi.

Mot en felles regel

Etter VM i Nederland hvor begge reglene ble brukt for første gang, var det minimalt med snakk om dette var vellykket, eller ikke. For deltagerne, så ble listen lagt høyere, fordi båtene krevde dobbelt målebrev. Ut fra deltagerlisten, så virker det som at feltet var dominert av ORCi-båter, og tiltaket hadde en begrenset suksess med å trekke til seg flere båter, tross or at verdensmesterskapet ble holdt midt mellom ORCi og IRC-land. Før Rolex Middel Sea Race var representanter for ORC og RORC samlet på Malta for å diskutere videre samarbeid. Der ble det bestemt at samarbeidet skal fortsette og at VM i Den Haag var velykket

Det ble også bestemt at samarbeidet skal fortsette på ett teknisk nivå, for å utvikle ett universelt målesystem, Universal Measurement System (UMS). Dette for å gjøre det enklere for båter å bli målt inn for de ulike målesystemene rundt om i verden. 

VM til New York Yacht Club

Det var Tallin, Sandefjord og New York Yacht Club som søkte om VM for 2020. Miljøet innen ORCi i Tallin er skyhøyt, og det sies at om du vinner en onsdagsregatta der, så kan du bli verdensmester.

Det er i Europa det meste skjer, og det er her de ORCi og IRC har sitt fotfeste. ORC VM har i de senere årene blitt arrangert annet hvert år i Nord Europa, og annet vært år i Middelhavet. Det har fungert bra, og deltakerantallet har hatt en svak vekst ra år til år. 

Ved å velge New York Yacht Club, så vil nok ORC og RORC sikte høyere, og bryte den europeiske grensen som oppstått. Det blir interessant å se hvor vellykket dette blir. Det spørs om det blir mange norske båter som finner veien over til USA. For seilingen her hjemme, ville det vært bedre med Sandefjord, men det går flere tog. 

Sandefjord er bedt om å søke i 2021, les: Verdensmesterskapet til USA

RASK: Grand Soleil 48 er en av tre båter nominert i klassen for performance cruisers.