Route du Rhum

Francis Joyon klarer seg med lite søvn

Lærer søvnteknikk av munker

Francois Joyon forteller hvordan han holder seg våken i matchseilas mot Gabart

Publisert Sist oppdatert
TETT: Idec og Macif startet søndag ettermiddag og ligger nå vest for Kanariøyene. De kan bruke under seks dager til Karibia.

Etter at tre av de andre Ultime trimaranene har kastet inn håndlkedet står nå kampen i klassen mellom ledende Francois Gabart og Francis Joyon. Begge de rutinerte seilerne har båter som foiler, skjønt Joyons «IDEC Sport» er en generasjon eller to eldre enn Gabarts nye «Macif». Førstnevnte har i øyeblikket en ledelse på 49 nm, men Joyon har de siste tre timene holdt 28 knops gjennomsnittsfart mot Gabards 17 knop.    

Begge rekordbåter

Francois Gabart holder verdensrekorden rundt jorda med «Macif» som ble sendt til verft for ombygging rett etter målgang. Ombyggingen skal ha gjort båten 10-15 % raskere.  Gabart seilte jorda rundt på 42 døgn, men Joyon har seilt enda raskere med bare 40 døgn. Forskjellen er at Joyon hadde med seg ett mannskap på fire.

«Idec» holder også rekorden i Route du Rhum. For fire år siden var den malt blå og hvit, og hadde Banque Populaire som sponsor. Den gangen kom Loick Peyron inn som reserveskipper, og vant Ultime-klassen.          

Henger seg på                                                                                                   

49 nm er som intet å regne for båter som har toppfart oppunder 40 knop og i den tette kampen mellom de to seilerne er en av suksessfaktorene å klare seg med minst mulig søvn. Her er trikset som kan gi Joyon en fordel: Det fortelles at tibetanske munker klarer seg med å lukke øyenene i få sekunder mens de holdt en tung gjenstrand i hånden. I det de faller i søvn, detter gjenstanden i gulvet og lager støy som de våkner av. Disse korte stundene har vist seg å være mer effektive enn annen form for søvn. - Det en teknikk som passer bra for meg, sier Joyon, - for det er det meste jeg har hatt tid til siden start.

 

FOILER: Ultime-klassen vil nå fly. «Macif» løfter seg 100 % ut av vannet i 26 knops fart.