VERDENSCUP I GENOVA I PÅSKEN

PÅ PLASS I GENOVA: Mathias Mollatt, Moss Seilforening (Nacra 17), Line Flem Høst, Kongelig Norsk Seilforening (Laser Radial), Tiril Bue, Kongelig Norske Seilforening (Nacra 17), Marie Rønningen, Tønsberg Seilforening (49er FX), Martine Steller ...

Norske seilere vil vise OL-form

For de norske seilerne har OL-alvoret allerede startet, og under verdenscupen i Genova, Italia i påsken akter flere av dem å vise at de er medaljekandidater om et drøyt år.

Publisert Sist oppdatert

Hermann Tomasgaard reiser til Genova for å forsvare seieren sin i verdenscupen i Miami i USA i januar. Der vant han foran 104 andre seilere i klassen, og på Mallorca med 186 seilere fra 59 nasjoner, ble han nummer seks. Tomasgaard har det siste året vært blant de ti beste i nesten hver eneste regatta og mesterskap, og han er per i dag ranket som verdens 6. beste Laser Standard-seiler.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

SATSER PÅ MEDALJE: Hermann Tomasgaard seiler for medalje i Genova.

– Målet i Genova er å være med å kjempe om en pallplass, sier Hermann Tomasgaard, som med det nivået han er på np, må regnes som en medaljekandidat i OL i 2020.

Målet hans er å bli aller best, og da må det jaktes på de små detaljene som kan bety forbedring.

– Fra regattaen på Mallorca tar jeg med meg mye positivt om seilingen jeg gjennomførte, men også en del forbedringspotensialer, sier han.

– Jeg hadde en veldig god innledende serie, men jeg ble litt fanget av feltet i finalene og fant ikke helt ut av gode taktiske og strategiske valg. I Genova blir fokuset på å ha jevne, gode starter og klare å finne gode posisjoner i feltet selv om det er tett mellom båtene.

Ble litt feige på Mallorca

Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg er regjerende europamestre i 49er FX. De stod dessuten for det beste norske resultatet under regattaen på Mallorca nylig. Der endte de på 4. plass i konkurranse med 65 andre lag fra 28 nasjoner

– Vi er veldig fornøyde med hvor jevnt vi seilte på Palma. I og med at vi hadde en tjuvstart tidlig i regattaen, ønsket vi å seile med lav risiko i de resterende seilasene. Det gjorde at vi ble litt for feige i startene, noe som gjorde at vi  brukte tid i hver seilas på å seile oss opp. Dette ønsker vi å rette på til verdenscupen i Genova, sier Helene Næss.

De imponerte på Mallorca med svært jevne og gode plasseringer under vanskelige forhold med varierende vind. Nå ønsker de å heve seg et hakk.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

VIL HEVE SEG: Helene Næss og Marie Rønningen seiler med økt selvtillit og vil være mer offensive i Genova.

– Fokuset vårt blir derfor å starte bra og få til første bidevindslegg. Da vet vi at vi vil være med å kjempe om de fem første plassene, og ikke seile om 5. til 10. plass som vi for det meste gjorde på Palma.

I Genova foregår den tredje av tilsammen fire årlige verdenscup-regattaer, og i 49er FX- klassen vil Helene Næss og Marie Rønningen få konkurranse fra 51 lag fra 23 andre nasjoner. Så godt som alle verdensstjernene i klassen er med, og for flere nasjoner inngår verdenscupen som en del av OL-uttagningen for 2020. 

De norske seilerne er i så måte inne i en fase der de må vise at de kan plassere seg blant de 10 beste i internasjonale for å kunne komme i betraktning som OL-kandidater. To topp 10-plasseringer er kravet, og med 4. plassen på Mallorca har de to Tønsberg-seilerne allerede en plassering inne.

– Ambisjonene våre i Genova er enda en topp 10-plassering, som vil sikre «OL-kravet». Så håper vi å være med å kjempe om medaljene når vi går inn i medal race, sier Helene Næss.

Med seg til Genova får de Tønsberg-treneren Lars Loennechen.

– Vi er veldig glade for å kunne ha med oss Lars. Han er vedlig god på det strategiske, så vi håper det kan være med å løfte seilingen vår enda noen hakk.

Lader opp til EM

Anders Pedersen fra Drøbaksund Seilforening ble nummer 10 i Finnjolle-klassen på Mallorca. Han stiller ikke i Genova for å lade opp til klassens EM som starter 11.  mai.

Søndag 14. april reiser Anders Pedersen til Athen i Hellas for å tilbringe påsken der.

– Der skal jeg trene og forberede meg frem til 26. april. Treningsperioden avsluttes med en tre dagers regatta. Deretter blir det en uke hjemme for å samle overskudd. 6. mai reiser jeg tilbake til Athen hvor EM skal foregå, forteller Anders Pedersen.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

SMILER: Martine Steller Mortensen og Nicholas Fadler Martinsen er fornøyde med å ha vunnet sølvfeltet på Mallorca.

Fornøyde med å vinne sølvfinalen

Av de øvrige norske seilerne som deltar i Genova, er nok Line Flem Høst den som ligger nærmest til å kunne klare en topp 10-plassering. Hun seiler i Laser Radial og ble nummer 23 på Mallorca etter noe svak avslutning. Lenge lå hun blant de 15 beste av 118 seilere der.

Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen var på nippet til å nå gullfinalen i Nacra 17 på Mallorca, men de gjorde sine saker godt i sølv-feltet.

– Til tross for at vi akkurat kom utenfor gullfinalen, var det i hvert fall gøy å avslutte regattaen med å vinne sølvfeltet. Vi forbedret startene våre veldig i løpet av regattaen og dette er noe vi kommer til å ta med oss videre til verdenscupene i Genova. Målet for verdenscupene er å fortsette med gode starter og taktisk god seiling, så håper vi det skal holde til gullfinalen, sier Martine Steller Mortensen.

Ønsker maksimalt treningsutbytte

For Tiril Bue og Mathias Mollatt, som seilte sin aller første store internasjonale regatta sammen på Mallorca, blir fokuset i Genova et noe annet enn for de øvrige.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

TRENING: Treningsutbytte mer enn gode resultater blir fokuset til Tiril Bue og Mathias Mollatt i Genova.

–  Vi er veldig fornøyde med alle erfaringene vi gjorde oss på Mallorca. Best av alt var det å kjenne at vi mestret å seile båten under alle forhold i en regatta. Det er islett kke for nybegynnere å komme foilende inn mot runding av merket i 19 knop, sier hun. 

Mest av alt var de opptatt av å ta taktisk gode valg ute på banen, noe hun mener de hadde god progresjon i utover i regattaen.

Tirsdag 16. april starter verdenscupen i Genova i Italia.

– Der vil vi fortsette å fokusere på de taktiske valgene vi tar. Vi er nå inne i en periode med mange regattaer som kommer tett på hverandre. Vi har ingen forventninger til resultater ennå, og det er heller ikke det vi prøver å oppnå. Det viktigste for oss er treningsutbytte vi får av regattaseilingen.

– Derfor er det utrolig viktig for oss å ha klare mål og god struktur for hvordan vi jobber i disse ukene for å sikre progresjon og utbytte. Vi ser veldig frem til å seile regatta igjen og til å få lære av de beste, ved å få seile side om side med dem. 

I Genova møter de 52 lag fra 26 nasjoner.