VERDENSCUP i GENOVA I PÅSKEN

STANG UT: Hermann Tomasgaard viste nok en gang solid form og gleder seg over fremgang i lite vind. Men i kampen om en medalje ble det stang ut denne gangen.

Medaljesjanse ble to knepne 4. plasser

Det ble stang ut for Line Flem Høst og Hermann Tomasgaard i medaljekampen i verdenscupen i Genova. Begge endte til slutt på 4. plass.

– 4. plass? Før regattaen syntes jeg en 4. plass ville være veldig bra, så jeg får jo være fornøyd med en slik plassering, sier Herman Tomasgaard fra KNS til SEILmagasinet.

Ikke minst synes han fjerdeplassen i en regatta som til de grader ble preget av lite vind som det alle seilasene i Genova var preget av, var oppløftende.

– I 2018 følte jeg meg ikke komfortabel i forhold som dette, så jeg synes jeg har hatt god fremgang selv om det fortsatt er en del å jobbe med.

Ungarske brødre i hovedrollen

Medaljefinalen i Laser Standard ble svært spennende. Det blåste akkurat nok til at det kunne seiles fair, men det var vanskelig.

– Det er vanskelig når det er så lett vind i medal race. Alle kjemper tett mot hverandre hele tiden, og jeg sliter litt i båt mot båt-situasjoner. Der trenger jeg litt trening, mener Hermann Tomasgaard.

Finalen ble svært tett og jevn, og helt til siste slutt var det uvisst hvordan fordelingen av medaljene ville bli. På trackingen og resultatberegningssystemet var Hermann tidvis oppe på både sølv- og bronseplass, men han endte til slutt på 4. plass – tre poeng unna pallen. Vinner sammenlagt ble ungarske Jonatan Vadnai, som dermed vant sin første verdenscup. Men det var broren hans, Benjamin, som vant selve medaljefinalen. De to brødrene har faren som sin som trener og coach, og denne trioen var naturlig nok svært fornøyd etter finalen.

Den store taperen i medal race ble Pavlos Kontides fra Kypros, som gikk inn i medaljefinalen med en god ledelse. Men med 8. plass i finalen tapte han kampen om seieren på målstreken til den ungarske vinneren.

Best over tid

Hermann Tomasgaard endte på 6. plass i medaljefinalen.

– Jeg gikk litt mye i midten. Når det blåser lite må man ut på en av sidene av feltet for å få fri vind, påpeker han.

Verdenscupen i Genova var den tredje i rekken av fire. I juni venter verdenscupfinalen i Marseilles. Det opereres ikke med noen sammenlagtliste for verdenscup-regattaene, men om det hadde gjort det, hadde den blitt toppet av Hermann Tomasgaard med sin 12. plass i Enoshima, 1. plass i Miami og nå 4. plassen i Genova.

Finalen i Genova var Hermanns tredje strake på rad i store, internasjonale regattaer, og med en plassering blant de 10 beste både på Mallorca og i Genova, har Hermann Tomasgaard allerede tilfredsstilt det norske OL-uttagningskravet om at man først er «offisiell» OL-kandidat, når man har oppnådd to topp 10-plasseringer.

Fra Genova reiser Hermann Tomasgaard rett til Gardasjøen for et to uker langt treningsopphold. Deretter blir det en uke i Norge før han setter kurs for EM i Portugal i midten av mai.

– Det blir årets nest viktigste regatta, sier Hermann.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

Line Flem Høst

Så nær, så nær...

Like spennende og jevnt som det var i Laser Standard-finalen, ble det også i medaljefinalen i Laser Radial. Line Flem Høst fra KNS var med i tetbildet hele tiden, og i resultatsystemet hadde hun tidvis den gule prikken festet til navnet sitt, noe som betød at hun lå an til å vinne.

Hvem som skulle stikke av med seieren, ble ikke avgjort før ved runding av det siste merket, der Anne-Marie Rindom fra Danmark fikk innersving og knep noen plasseringer på grunn av det, noe som var nok til å skape stor nok avstand ned til kinesiske Dongshuang Zhang, som ledet solid før medaljefinalen. Hun hang imidlertid aldri helt med i finaleseilasen og endte på 7. plass i den.

Line Flem Høst kom på 5. plass i medaljefinalen og sluttet med det på samme poengsum som sveitsiske Maud Jayet, som imidlertid knep bronsen foran nesen til Line fordi hun kom på 3. plass i medaljefinalen. Hadde de to byttet plass i medaljefinalen, hadde Line tatt sølv og henvist den kinesiske seileren til bronse – noe som sier hvor jevnt det var.

Medaljefinalen i Genova var Line Flem Høsts tredje medaljefinale i verdenscupen – og 4. plassen er hennes beste resultat i en verdenscup med så bred konkurranse. I Miami i 2018 ble hun nummer 9.