Søk i arkivet

De nye norske redningshelikopterene er av typen AW101-612.
De nye norske redningshelikopterene er av typen AW101-612. Foto:

Statsbudsjettet 2020:Styrker redningsberedskapen i nord

Regjeringen foreslår at det opprettes en ny redningshelikopterbase i Tromsø. Planen er at basen settes i drift i løpet av 2022. Også HF-dekningen i arktiske strøk skal bli bedre.

Bevilgningen er en oppfølging av av Erna Solberg budsjettlekkasje under et valgkampbesøk i Tromsø i september.

– Vi er litt for tynt bemannet i Nord-Norge på beredskapsressurser med seks baser. Derfor har vi sagt at vi trenger en sjuende, sa statsministeren da til NTB.

Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde mener på sin side at det er viktig at Norges sjuende redningsbase blir lagt til Troms.

– Redningshelikopterberedskapen i Nord-Norge er ikke like god som ellers i landet, og regjeringen ønsker derfor å styrke denne. Innbyggerne i nord fortjener en like god redningstjeneste som innbyggerne i resten av landet har. 

Basen vil etter planen utstyres med Leonardo-helikoptere av typen AW101-612, en modell som erstatter de klassiske SeaKing-maskinene.


61 millioner kroner

Regjeringen foreslår å bevilge 61 millioner kroner i 2020 for å sikre at helikopterberedskapen i Nord-Norge ivaretas. Når Forsvarets bistand til politiet i form av helikopterstøtte ikke videreføres, foreslås det å iverksette en midlertidig ordning gjennom innleie av sivil helikopterkapasitet.

Den nye redningshelikopterbasen foreslås også tilrettelagt slik at den dekker politiets behov. Dette inkluderer dagens beredskap på en time.

Bedre HF-dekning helt opp til Nordpolen

I tillegg vil regjeringen bevilge seks millioner kroner til å etablere HF-dekning i nordlige havområder opp til Nordpolen for å ivareta Norges ansvar for redningsberedskap. Ifølge regjeringens pressemelding skal dekningen etter planen etableres ved én base i Hammerfest og én på Svalbard. 

Hovedredningssentralene og kystradiostasjonene vil - når dekningen er etablert - få toveis talekommunikasjon med nødstedte og redningsressurser i området, noe som regnes som avgjørende viktig for en effektiv redningsinnsats.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen