Bjarne Aas

VM: Det blir fortsatt arrangert årlige verdensmesterskap i IOD, og i 2014 foregikk mesterskapet i Tønsberg.
UTLODNINGSBÅT: 6-meteren N 80 var KNS’ utlodningsbåt. «Elisabeth X» ble bygd til OL i 1948, men det var først i OL-sesongen 1952 at båten ble seilt opp mot sitt potensiale.
FORLØPEREN: Aas-båten «Saga» skapte sensajson ved å slå amerikanske «Indian Scout» på Bermuda våren 1935. «Indian Scout» vant Gullpkalen på Hankø samme året, og «Saga» ble forløperen til IOD.
CUTTER: Frederik Horn seilte 6-meteren N 80 i flere sesonger. Da het båten «Cutter».
100 ÅR I MELLOM: 12-meteren «Raak» deltok både i Europauken i 1914 og i Europe Week i 2014.
HOLDES I HEVD: Stadig flere IOD-er blir funnet og restaurert til flotte, seilbare båter. Denne IOD-en deltok i den klassiske regattaen under Risør Trebåtfestival i 2002.
PÅ BERMUDA: Helt frem til i dag er IOD-en blitt benyttet til verdenscupen i match-seiling hver gang arrangementet har gått på Bermuda. Først i år blir båten erstattet med en båt av nyere tid; katamaranen M32.
AAS-TERNE: Aas-ternene er et velkjent syn på Hankø der flere av de klassiske motorbåtene til Bjarne Aas holdes i hevd. Her ligger et knippe fortøyd utenfor Hankø Yacht Club.

Mester av det gylne snitt

Bjarne Aas var en mester i å tegne vakre seilbåter. Han mente de vakreste også var de beste.

Publisert Sist oppdatert

Bjarne Aas forsøkte gjennom konstruksjonene å kombinere vakre linjer med målereglenes spissfindigheter. Det lyktes han til dels godt med, men den mest vellykkede av alle seilbåtene fra Aas’ tegnebord, var IOD-en der han uforbeholdent kunne kombinere sikker stilsans med årelang erfaring som konstruktør og seiler uten å måtte skule mot måleregelens begrensninger.

Sammenlignes med Anker og Archer

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER