FEST: For fire år siden var det over en millioner mennesker som besøkte deltagerlandsbyen i Frankrike. Denne helgen var det også godt med folk, tross dårlig vær.

Showet har startet i Frankrike

Nesten alle Vendee Globe deltagerne er på plass i Sables d'Olonne. Deltagerlandsbyen åpnet på lørdag.

Publisert Sist oppdatert

Tre uker før start åpnet deltagerlandsbyen for Vendee Globe, jorda rundt alene non-stop racet med 29 båter. Arrangementet ble høytidlig åpnet etterfulgt med åpne brygger for publikum. For fire år siden var det over en million mennesker innom i tiden før start. På bryggene har det vært kø siden de første båtene kom inn på torsdag.

29 båter

Kun i 2008/09 var det startet det flere båter enn denne gangen. Da var det 30, en mer enn nå. Nå er Vendee Globe-deltagelsen mer internasjonal. En tredel av seilerne er utlendinger som kommer fra fire verdensdeler. Foruten Frankrike, er det deltagere fra Spania, Ungarn, Sveits, England, Nederland, Irland, USA, Japan og New Zealand. 

KLAR: 28 av 29 båter ligger i deltagerlandsbyen tre uker før stert.

Jobbing på brygga

De fleste seilerne er klare til start, men ikke alle. Didac Costa i «One Planet One Ocean» ble truffet av lyn på vei fra Spanina til Frankrike, og har tre tøffe uker å få elektronikken til å spille sammen igjen.

Conrad Colman er den første fra New Zealand som deltar i racet. Han stiller opp i en båt bygget i Brasil i 2005, men har tro på at det vil være en fordel.

Min båt kjenner veien. Jeg er sikker på at den vil bringe meg rundt jorda og til mål igjen. Det vil sannsynligvis være flere av de eldre båtene som fullfører, enn av de nye, mener han.

Båten er klar, men er jeg det? Jeg føler at jeg snart er det, sier Bertrand de Broc i «MACSF». De Broc starter for fjerde gang og seiler en Finot Conq-båt fra 2007.

YNGST: Alan Roura er den yngste deltageren. Han kommer fra Mini 6.50 og Class 40. Nå seiler han båten Bernard Stamm bygde selv.
ÅPNING: Alex Thomsen var på plass under åpningen i regnvær lørdag.