FLYR: Banque Populaire VIII med skipper Armel Le Cléac'h vil holde høy hastighet etter start.

Full gass fra start av Vendee Globe

Værprognosene kunne ikke vært mer ideelt. Alt tyder på en rekordkjapp strekk til stillebeltet.

Publisert Sist oppdatert
VIND: 10-15 m/s fra nord vil gi raske forhold for Vendee Globe-deltagerne.

Fordel for foiler

Prognosene sier frisk bris, 10 m/s etter start på søndag fra nord. Vinden vil øke til liten kuling i Biscaya. Vindvinklen vil bli på ca 120 grader, noe som er ideelt for båtene med foiler. Båtene uten foiler har fordel i mindre vind, på kryss, og på lens. Når båtene runder Kapp Finisterre kan det blåse opp mot 35 knop, 17 m/s. 

Vinden vil holde helt til båtene er i passatvinden som kommer fra nordøst. Den gir stabil vind ned til Stillebeltet ved ekvator. 

Kan bli dramatisk

Selv om båtene nå har snart ligget klare i havna i tre uker, så er det de første døgnene det vanligvis er flest som bryter. Seilerne har ikke kommet inn i rutinene, og er kanskje fristet til å presse båtene vel mye. Med friske forhold, så vil nok se at en del båt får problemer. Det er gjerne seilerne med lave budsjetter som må bryte først. Forholdene fra start vil også vise om båtene med foiler er bygget for å seiles tøft. 

Vendee Glob starter 13:02 søndag. Da legger de ut på en 24020 nautisk mil race alene uten assistanse. Racet vil ta mellom 75 og 120 døgn. 

François Gabart vant for fire år siden og satte rekord med 78 døgn, 2 timer, 16 minutter og 40 sekunder. 

REKORD: Paul Meilhat seiler båten som van for fire år siden. «SMA» har ikke foiler. Tiden vil vise hva det gjør på farten.
START: 29 deltagerne ligger klare i Les Sables d\'Olonne hvor det er ventet mer en en million besøkende.