Søk i arkivet

Vendee Globe– Jeg slo alle som ikke fullførte

Sébastien Destremau gikk i mål som siste i Vendee Globe, 50 døgn etter førstemann. 

MÅL: Franskmannen var over målstreken natt til lørdag, men måtte vente til det ble lyst for å gå i havn.
MÅL: Franskmannen var over målstreken natt til lørdag, men måtte vente til det ble lyst for å gå i havn.

– Det har vært åtte skippere som har vunnet opp gjennom tiden, men ingen har blitt nummer 18 før meg. Jeg seilte ikke raskest, men jeg slo alle som ikke fullførte, sa den 52 år gamle franskmannen etter å ha krysset mållinjen. Han ble møtt av tusenvis på brygga i Les Sables D’Olonne da han klappet til kai, litt tynnere enn da han startet. 

Destremau brukte 124 døgn på jordomseilingen, 50 dager mer enn vinneren. 

Det var 29 båter som startet dette racet, 18 fullførte. I 2000/01 startet 24 båter, 15 av disse fullførte. 

Fikk ikke ladet

Sébastien Destremau havnet raskt bakerst i feltet, ikke helt bakerst, der var Didac Costa som returnerte etter start og var over startlinjen fire døgn senere. Costa passerte Destremau før Kapp det Gode Håp, og ble 14 i mål. 

Destremau slet med å få ladet motoren. Startmotoren var ødelagt, med soloseileren kopierte løsningen til Michel Desjoyeaux. Desjoyeaux er den eneste som har vunnet to ganger, og hadde samme problem. Det løste han ved å surre en snor rundt svinghjulet på motoren, og feste den til bommen via blokker. Motoren ble startet ved å slippe storseilskjøtet. 

Med Petter Smart-løsningen fikk Destremau start på motoren, og satt igang ladning. 

Fikset riggen

Destremau hold bakre del av feltet helt til New Zealand. Der bestemte han seg for å finne ly, for å fikse riggen. Han ankret opp i en bukt, og ble der i seks dager. Vindretningen gjorde det umulig å forlate den trange bukta tidligere. 

– Vendee Globe er noe for folk med mentale problemer. Det er et enormt press dag inn og dag ut. Du vill gjennomføre, men kan oppleve en brå slutt når som helst. Det oppstår hele tiden utfordringer, noen ganger håpløse. Du er helt alene. Det gir store følelser. Jeg gråt hver dag mellom Kapp det Gode Håp og Kapp Horn, forklarer Destremau.

LETT: Franskmannen har møtt utfordringer helt til målstreken. Siste biten mot mål var preget av lite vind.
LETT: Franskmannen har møtt utfordringer helt til målstreken. Siste biten mot mål var preget av lite vind.

Lavbudsjett

Sébastien Destremau bestemte seg for å seile Vendee Globe for fire år siden. Han er deltageren med det laveste budsjettet. Han har også seilte med den eldste båten, en båt bygget i 1998. 

– Hadde jeg startet for å vinne, ville jeg aldri kjøpt denne båten, sa soloseileren etter målgang. Hans raskeste døgnsnitt var på beskjedne 14 knop. Snittfarten rundt jorda var på 8,1 knop. Vinneren seilte med en snittfart på 13,7 knop, nesten det samme som toppfarten til Destremau.

Titouan Lamazou vant første Vendee Globe i 1989/90. Han brukte 109 døgn, 15 døgn raskere enn Destremau.

 


D125 : Sébastien Destremau's arrival / Vendée... by VendeeGlobeTV

 Kommentarer

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen