Søk i arkivet

TRENER: Are Wiig bruker tiden på å trene før jorden rundt seilasen.
TRENER: Are Wiig bruker tiden på å trene før jorden rundt seilasen.

Are Wiig starter fra Les Sables d’Olonne

Golden Globe Race flytter starten fra England til Frankrike.

JUBILEUM: Golden Globe holdes 50
år etter verdens første soloseilas rundt jorda.

JUBILEUM: Golden Globe holdes 50 år etter verdens første soloseilas rundt jorda.

Regattaen Golden Globe Race, som markerer 50-års jubileet for den første soloregattaen som er blitt avholdt rundt jorden – i 1968, vil starte fra samme sted som Vendee Globe. Vendee Globe er på mange måter etterfølgeren av Golden Globe, men mens Vendee Globe seiles sort sett av profesjonelle seilere i hypermoderne 60-fotere, så vil det kun være tillatt med teknologi tilgjenglig for 50 år siden for båtene som deltar i Golden Globe. Båtstørrelsen er også satt til maksimalt 36 fot, og den skal være langkjølt.

Mangler sponsor

Oppslutningen om Golden Globe har vært enorm. Det har vært 150 søkere, men bare 30 får stille. Så langt er 26 seilere klare, en av dem er Are Wiig som har kjøpt en OE 32 for formålet.

Planen var at Golden Globe skulle starte i Plymouth, men problemer med å finne en sponsor, mye grunnet brexit, har gjort at arrangøren har valgt å flytte start og målpunkt til Les Sables d’Olonne. Interessen for slike arrangement har tydeligvis langt større kraft i Frankrike, enn i England. Dessuten er det tatt ut seks franske seilere for regattaen.

HELT: 72 år gamle Jean-Luc van
den Heed skal seile jorda rundt for femte gang.

HELT: 72 år gamle Jean-Luc van den Heed skal seile jorda rundt for femte gang.

Photo Credit: Alain Zimeray/Golden Globe Race/PPL

Franske helter

En av de franske heltene er Jean-Luc van den Heede som satte verdensrekord rundt jorden solo, feil vei, det vil si vestover, mot vinden. Han brukte 122 døgn og 14 timer, en rekord satt i 2004, som står fortsatt. Han seilte alene, men ingen andre har seilt raskere med mannskap heller.

Jean-Luc van den Heede startet karrieren med en andreplass i MiniTransat i 1977. Han har seilte Vendee Globe to ganger, og har en andreplass som beste plassering. 72-åringen er regattaen eldste.

Start 1. juli

Det blir en lang oppkjøring før start for Are Wiig og konkurrenter. Båtene skal samles 11. juni i Falmouth i England. Derfra går det en veldighetsregatta til Les Sables d’Olonne 14. juni. 16. juni åpner regattaområde i den franske havnebyen. Starten går 1. juni.

Da legger seilerne ut på en 30 000 nautiske mils seilas rundt jorda.

De må gjennon fire ulike passeringer, en ved Kanariøyene, en ved Kapp Verde, så ved Tasmania, og siste passasje er ved Falklandsøyene.

NON-STOP: Golden Globe skal seiles
jorda rundt mot øst.

NON-STOP: Golden Globe skal seiles jorda rundt mot øst.

 Kommentarer

Golden Globe Race 2018

Golden Globe Race 2018 er en soloseilas rundt jorden til minne om den aller første enmannsseilasen rundt jorden i 1968/69; Sunday Times Golden Globe Race. Ni seilere startet i seilasen, men kun én seiler fullførte: Robin Knox-Johnston fra England. Han vant med den 32 fot lange ketchen «Suhaili» og brukte 312 døgn.

SUHAILI: Robin Knox-Johnston var den første til å fullføre en soloseilas non stop rundt jorden.

SUHAILI: Robin Knox-Johnston var den første til å fullføre en soloseilas non stop rundt jorden.

PPL Photo Agency

Sunday Times Golden Globe er blitt viden kjent ikke bare på grunn av Knox-Johnstons legendariske seier, men også på grunn av alle historiene som er knyttet til regattaen.

Mest kjent er historien om briten Donald Crowhurst som etter at han hadde nådd farvannet rundt Cape Town, seilte rundt i Atlanterhavet og oppga posisjoner som om han seilte videre rundt Antarktis. Tanken hans var å knytte seg til feltet igjen da båtene hadde passert Kapp Horn og kommet tilbake i Atlanterhavet, men han innså at bløffen ville bli oppdaget og begikk selvmord.

En annen historie er om franskmannen Bernard Moitessier som da han var kommet godt inn i Atlanterhavet og på vei mot mål, ikke hadde lyst til å gå i mål og til et normalt liv i Europa, og i stedet fortsatte en halv gang til rundt jorden inntil han kom til Tahiti i Fransk Polynesia der han slo seg ned.

Australieren Don McIntyre (60) tok for noen år siden initiativet til Golden Globe Race 2018 til minne om den eventyrlige regattaen 50 år tidligere. Regattaen skal seiles i langkjølte båter med en maksimal lengde på 36 fot. Man har kun lov å benytte de samme hjelpemidlene man hadde for 50 år siden, men med noen unntak og modifikasjoner. Båtene seiler scratch; det er ingen måleregler inne i bildet.

Interessen for å delta har vært stor, og kvoten på 30 seilere ble raskt fylt opp. Are Wiig fra Røyken er en av de 30 deltagerne. Han vil seile med en båt av typen OE 32.

Golden Globe Race 2018 seiles non stop og seilerne må passere gjennom fire «gater» på vei rundt. Distansen er ca. 30 000 nautiske mil. Eldste deltager er 71 år, de yngste er 27 år. En av deltagerne er kvinne. Tre seilere står på venteliste for å delta.

Les mer om Sunday Times Golden Globe

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen