Søk i arkivet

FORTVILET: Francois Gabart var tydeligvis preget av å være fanget i den sorte gryte.
FORTVILET: Francois Gabart var tydeligvis preget av å være fanget i den sorte gryte.

Grusom dag for Francois Gabart

Franskmannen tapte 300 nm på å bli fanget i Stillebeltet.

Det så ikke så galt ut på værprognosene. Det virket som at det var en passasje gjennom Stillebeltet mot vest, med det så stopp. Eller Thomas Coville hadde en svært rask seilas gjennom Stillebeltet i fjor. Ledelsen til Gabart på Covilles rekord gikk fra 130 nm pluss, til 160  nm minus.

Snittfarten til Gabart falt fra 28 knop til usle 12 knop.

Det femte døgnet seilte Gabart 380 nm, mens Coville klarte 625 nm.

BAK: For første gang ligger
Gabart bak skjemat til Covilles rekordseilas fra i fjor.

BAK: For første gang ligger Gabart bak skjemat til Covilles rekordseilas fra i fjor.

Den sorte gryte

Dagen i går blir av franskmennene beskrevet som den sorte gryte, men det er ikke hel svart for Gabart. Det ser ut som at Stillebeltet har ligget litt lengre nord, enn i fjor.

I går kveld snudde det. En stadig økene negativ differanse ble snudd til en mindre differanse. Franskmannen holder nå en høyere fart enn det Coville gjorde etter nesten seks døgn. Coville lå lengre øst, som gir en mer gunstig vindvinkel, men Gabart står opp kysten av Brasil, og vil kunne slakke skjøtene jo lengre syd han kommer.

Coville hadde en ekstremt rask start. Gabart har vist at hans båt er raskere.

ØST: Høytrykket
gjør det mulig for Gabart å sile en kortere vei
sydover, men det kan bli utfordrende om tre til fire døgn.

ØST: Høytrykket gjør det mulig for Gabart å sile en kortere vei sydover, men det kan bli utfordrende om tre til fire døgn.

Spennende dager

Gabart får gode seilforhold de neste dagene. For ett år siden lå høytrykket i Sør Atlanteren langt vest. Det gjorde at Coville måtte velge en stor bue for å komme syd til lavtrykkene i syd.

Nå ligger høytrykket lengre øst, som gir en kortere vei for Gabart. Med høyttykket ligger også langt syd. Det kan bety at Gabart må langt syd for Cape Town, før kursen legges direkte østover, men det er tre fire dager til.

 

 Kommentarer

Francois Gabart og trimaranen Macif

Thomas Coville fullførte jordomseiling 25. desember 2016 etter 49 døgn, 3 timer. 7 minutter og 38 sekunders seilas, over seks døgn raskere enn Francis Joyon rekord fra 2007. 

For at Francois Gabart skal slå rekorden til Coville, må han være tilbake 22. desember.

Det er første rekordforsøket til Francois Gabart med flerskrogsbåter, men franskmannen satte ny verdensrekord rundt jorda når han vant Vendee Globe i 2012-2013 med 78 døgn, 2 timer og 16 minutter. 

Etter Vendee Globe har Gabart jobbet for å sette nye rekord alene rundt jorda, og brukt tiden med å utvikle den optimale fartøyer for dette. 

«Macif» er resultatet, en 30 meter lang trimaran, sjøsatt i 2015, og optimalisert i vinter. Fartøyet på 14,5 tonn bærer opp til 650 kvm seil. VPLP-konstriksjonen har foiler som kan løfte hele skroget ut av vannet, for å redusere motstanden. 

Trimaranen «Macif» er konstruert for Ultime-klassen. Dette er hva konstruktørene er det ultimate fartøyet for å sette rekorder alene. Større båter vil bli for tunge å håndtere. 

Francois Gabart har vunnet det meste av regattaer med sin «Macif» Ultime, men to nyere båter er sjøsatt, og kan være enda raskere.

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka. Mailen kan inneholde annonser.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen