Lüderitz Speed Challenge

Går for 40 knop

Miriam Rasmussen har gode sjanser for å bli Norges raskeste seiler.

Publisert Sist oppdatert
RASK: Nosrke Miriam Rasmussen går for rekord høy fart i Afrika.
KLUBB: Målet er å komme på lista over de raskeste windsurferne i verden.

Kun fem jenter har seilt over 40 knop på seilbrett. Akkurat nå er en gjeng seilere samlet i Lüderitz er en havneby i sørvestlige Namibia for å sette nye rekorder. Lüderitz Speed Challenge er i gang.

Det er har det meste av seilingsrekorder er satt. I Lüderitz er det gravd en smal kanal, i den beste vinkelen på vindretningen for maksimal hastighet. I 2015 satte franske Antoine Albeau ny verdensrekord med 53,21 knop i snitt over 500 meter. Samme år satte sveitsiske Karin Jaggi verdensrekord for damer med 46,31 knop.

Det er 11 menn som har seilt over 50 knop, alle i Lüderitz. Av de fem jeneten, har fire av dem satt rekorden her.

Bra start for Miriam Rasmussen

Norske Miriam Rasmussen hadde sin første dag i Lüderitz i går. Vinden var for lett for å sette rekorder, men var en bra start for å komme inn i systemet.

Jeg var litt nervøs, men hadde de beste forholdene for en nybegynner. Vindvinklen var litt for rom, så flere forsøk ble avbrutt på grunn av de lette forholdene, skriver Rasmussen på Facebook.

Hun benyttet 5,6 kvm seil, og et brett med 43 cm bredde. Hennes bestetid ble 36,7 knop.

– Jeg var overrasket over hvor enkelt og greit det gikk. Jeg hadde riktig utstyr og riktig trim, skriver hun.

Seilet blir trimmet med ekstremt mye nedhall, som bøyer masten, og gjør at toppen tvister ut. Hun har lite uthall, slik seilet får mye bus i nedre del. Så mye at seilet hviler på bommen.

Mer vind på vei

Værprognosene er ikke helt til å stole på i Namibia, men det skal komme mer vind. Miriam Rasmussen har stor tro på at det vil gi høyere fart. Da kan hun komme i et eksklusivt selskap.

 

TRIM: Sppedseiling krever en litt annerledes trim på seilet. Akterliket er helt slapt, for å gi mye tvist.