Seilere: Samuel Eyde

SAM EYDE: Europaukens nøkkelmann.
METEOR: I Sam Eydes posisjon som industribygger hadde han kontakt med mange høytstående personer. Den mest prominente personen som deltok under Europauken, var keiser Wilhelm med skonnerten «Meteor», som her er på vei ut Frognerkilen.
EUROPAUKEN: Europauken i 1914 ble en stor suksess og feltet av båter som konkurrerte utenfor Horten, var historisk. 15 mR-klassen er her representert med tyske «Isabel Alexandra» med E. Luttrop fra Hamburg som eier og skipper, Sam Eydes egen ...

Europaukens nøkkelmann

Mannen som etterfulgte Alfred W. G. Larsen som formann i Kongelig Norsk Seilforening fikk en kort, men svært viktig tid i foreningens tjeneste.

Publisert Sist oppdatert

KNS har hatt tradisjon med å velge samfunnstopper til å styre foreningen. Sam(uel) Eyde (1866–1940) var intet unntak. Han ble håndplukket for å sikre Europauken til Norge i 1914. Regattaen hadde vært arrangert tidligere i Storbritannia i 1911, i Tyskland i 1912 og i Frankrike i 1913. På mange måter var det overmodig å innbille seg at lille Norge skulle kunne påta seg et gigantisk løft som å arrangere Europauken i seiling, men 100-års grunnlovsfeiring med verdensutstiling i Oslo og en av verdens ledende flåter av store kappseilingsbåter under norsk flagg, gjorde at KNS høsten 1912 besluttet å søke om å få dette arrangementet i jubileumsåret.

Også Spania hadde søkt om å få Europauken i 1914. Kong Alfonso hadde gjort seiling til en kongesport i Spania, som egentlig som sto for tur til å arrangere regattaen. KNS leverte en søknad til det internasjonale seilforbundets permanente komité, som hadde et avgjørende ord når det gjaldt hvem som skulle få regattaen. Forbundet fattet en salomonisk beslutning om at 1914 og 1915 var reservert for Norge og Spania, men de overlot til landene seg i mellom å bli enige om fordelingen.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER