Søk i arkivet

ØSTOVER: Passatvinden har gitt god bør sydover. Nå gjelder det å komme med bussen østover, og alvoret starter.
ØSTOVER: Passatvinden har gitt god bør sydover. Nå gjelder det å komme med bussen østover, og alvoret starter.

Golden Globe RaceNå begynner alvoret

Are Wiig imponerer på vei sydover, men om tre dager kan det bli trøbbel.

RASK: Av de åtte første
båtene er fem Rustler 36. Are Wiig i OE 32 seiler raskere enn
to av dem, men klarer ikke tempoet til de tre raskeste.

RASK: Av de åtte første båtene er fem Rustler 36. Are Wiig i OE 32 seiler raskere enn to av dem, men klarer ikke tempoet til de tre raskeste.

Are Wiig har nå hatt en uke med stabil passatvind fra sydøst. Av klyngen på fem båter han har seilt sammen med, har Wiig seilt raskest, og ligger lengre syd enn Uku Randmaa som er den sterkeste av disse fire han har fulgt.

Det berømte høytrykket

Neste hinder er St. Helana High, høytrykket som vanligvis legger over øya St. Helana. Dette høytrykket tilsvarer det som vanligvis ligger over Azorene i Nord Atlanterhavet. Mens lavtrykkene passerer nord for Azorene, så passerer lavtrykkene syd for St. Helena.

Men St. Helena High ligger ikke alltid på rett sted. Nå ser det ut som at det danner seg en høytrykksrygg som vil skape en mur for Golden Globe-seilerne, men ikke for de tre båtene lengst syd. De kan slippe unna, men møte iskald vind fra sør. Da får de smake på vinteren på den sørlige halvkule, forhold Are Wiig er forberedt til å takle.

SYDOVER: Tapio Lehtinen er
oppført foran Are Wiig på resultatlisten, men ligger
mye lengre nord.

SYDOVER: Tapio Lehtinen er oppført foran Are Wiig på resultatlisten, men ligger mye lengre nord.

Hvem leder?

En ting er sikkert, resultatlisten til Golden Globe er en vits. Den er basert på en tenkt kurs som er lagt alt for langt øst i forhold til hvor det er lønnsomt å seile. Til nå har regattaen dreiet seg om å komme sydover, mens trackingen har rangert båter lengst øst som best. 

For oss som heier på Are Wiig, blir det spennende å følge Gregor McGucin i dagene fremover. Han står som nummer 12 på resultatlisten, men er i realiteten fire. Iren har tydeligvis bedre vinde enn Are Wiig og seiler fort. Men han ligger 500 nautiske mil lengre vest, og skal sydøstover.

Det samme gjelder Mark Slats. Hans vestlige valg ser ikke ut til å gi gevinst, men lite tyder på at Are Wiig vil klare å gå foran nederlenderen i denne omgangen.

Så hvem leder, Jean-Luc Van Den Heede står oppgitt på topp, men Philippe Peche ligger lengre syd, og seiler raskere. I realiteten ligger de svært jevnt. Mark Slats ligger lengst syd, men har en lengre vei å gå østover.

Are Wiig seiler raskest av de fem, spørsmålet er om hvem som finner en luke ut av høytrykksryggen om tre dager.  Mye tyder på at Gregor McGucin vil miste farten alt i kveld, og bli rammet mer enn Wiig. Høytrykksryggen vil bare vare noen døgn, men vil føre til at Are Wiig vil falle fra å ligger 4-5 dager bak teten til over en uke. 

 

Plassering 8. august

1. Jean-Luc Van Den Heede,  seilt 4809 nm, 20648 nm til mål

2. Philippe Peche + 28 nm

3. Mark Slats + 470 nm

4. Tapio Lehtinen + 476 nm

5. Uku Randmaa + 539 nm

6. Are Wiig,  + 581 nm

7 Igor Zaretskiy 744 nm

8. Susie Goodal,   + 744 nm

12. Gregor McGukin  + 1164

STOPP: Siste hinder før
lavtrykkene i syd er å komme forbi høytrykket utenfor
Afrika. Mye tyder på at det vil danne seg en sperra av en
høytrykksrygg som vil stoppe Are Wiig, men båtene i
tet kan slippe unna.

STOPP: Siste hinder før lavtrykkene i syd er å komme forbi høytrykket utenfor Afrika. Mye tyder på at det vil danne seg en sperra av en høytrykksrygg som vil stoppe Are Wiig, men båtene i tet kan slippe unna.

 

 

 Kommentarer

Golden Globe Race

Golden Globe Race 2018 er en regatta som også markerer at det er 50 år siden Robin Knox-Johnston ble den aller første til å seile jorden rundt uten stopp helt alene. Årets regatta skjer i samme ånd som for femti år siden. Ting som vi anser som en naturlig del av en lang tur til havs som kartplotter for navigasjon, satellittelefon for kommunikasjon og  PC og iPad for underholdning er ikke lov. Her er det sekstant til å navigere etter sol og stjerner, kamera med film, kassettspiller for musikk, slepelogg for å vite farten gjennom vannet og HF radio for å kommunisere med omverden som gjelder.

Are Wiig seiler en 32 fots langkjølet svensk klassiker fra 1973, og han håper å bruke rundt 250 dager på turen rundt jorden. Han konkurrerer mot 17 andre soloseilere fra hele verden.

Seilerne må være over 18 år og kunne vise til å ha seilt minst 8000 nautiske mil på havet.

Båten må være konstruert før 1988, langkjølet og det må ha blitt bygd minimum 20 eksemplarer.

Skroglengden skal være mellom 32 og 36 fot, eksklusiv baugspryd og utenpåliggende ror.

Båten må ikke veie mindre enn 6200 kilo.

Alle båtene vil ha trackingutstyr, men ikke utstyr som gjør dem selv i stand til å følge trackingen.

Deltagerne kan snakke fritt med alle over kortbølgeradio, men kan ikke motta råd om værruting eller få opplysninger som ikke er offentlig tilgjengelig.

Deltagerne kan snakke fritt med hverandre.Deltagerne skal i prinsippet kun bruke utstyr som benytter samme teknologi som var tilgjengelig i 1968.

Alle båtene har moderne sikkerhetsutstyr om bord som kan benyttes i nødsfall. Dette er blant annet satellitt-telefoner og en forseglet GPS kartplotter. Brytes forseglingen kan seileren fortsette, men vil bli flyttet ned i den såkalte Chichester- klassen, som samler opp båtene som ikke har fulgt reglene.

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen