Golden Globe Race

SMART: Are Wiig har styrket sin posisjon de siste døgnene ved å ta riktige valg.

Bekymringsvarsel sendt til deltagerne

Nå kommer de første stormene i Sørishavet, men det er strømforholdene som vil gi største utfordringene.

Publisert Sist oppdatert

Are Wiig valgte riktig strategi i forrige uke, og har styrket sin posisjon i feltet betraktelig, selv om båtene i tet har økt sin avstand. Wiig har valgt en sørligere kurs, og han har plassert seg godt syd for ett høytrykk som vil separere de fire første båtene fra resten. Are Wiig seiler raskt, men lederen Jean-Luc Van Den Heede flyr. Også Gregor McGuckin har lykkes med sin strategi. Han valgte å ta omveien vest etter Stillebeltet, og er for tiden den eneste som kan true Are Wiigs tredjeplass.

STRØM: Kraftige strømmer sør for Afrika skaper farlige bølger. Båtene er blitt rådet å seile syd for dette.

Ekstreme strømmer

Ut fra østkysten av Afrika går det en kraftig strøm sydover. Det skaper strømvirvler syd for Cape Town. Jean-Luc Van Den Heede hadde kurs mot denne strømmen som på steder går i motsatt retning av vinden. Det skaper krappe og farlige bølger. Franskmannen har lagt om kursen for å runde denne strømmen på sydsiden. 

Arrangøren har varslet seilerne om denne strømmen. Arrangøren har også satt begrensningen om hvor langt syd båtene kan seile, fra 44 grader til 42 grader. Denne begrensningen starter på 40 gra der øst, og betyr at båtene får en lengre vei å seile, og gir færre kursvalg, men hindrer dem å gå dypt inn i lavtrykkene.

Grunnen til begrensningen er at båtene har seilt for fort, og har kommer for langt syd for tidlig. Det er fremdeles vinter i Sørishavet.

STRØMLØS: Tapio Lehtinen kan risikere å gå i svart om han ikke får rettet opp problemene om bord.

Snart tom for strøm

Finske Tapio Lehtinen sliter med strømforsyningen om bord. Motoren sluttet å virke for to uker siden, og solcellepanelene gir bare 5 prosent av strømmen som de skulle ha gitt. Han har også en slepegenerator, men den Brenner sikringer. Finnen har bare en sikring igjen. Det er store sjanser for at han vil gå tom for strøm, og ikke lenger sende posisjonssignaler.

Franskmannen Loïc Lepage er snart tom for vann. Det regent lite i Stillebeltet, så han fikk ikke etterfyldt vanntankene. Det er mulig han tar turen innom Cape Town for forsyninger, men faller da utenfor konkurransen.

Philippe Péché er alt ute av konkurransen. Han håndstyrer båten mot Cape Town etter at vindroret ikke lengre fungerer. Mye tyder på at han har laget et styresystem hvor skjøte er koblet til rorkulten.

 Are Wiig er ikke bekymret, her er hans siste melding: 7 TWO REEF I MAIN+WRKNG JIB,6KN AND RIGHT CORSE.LIFE IS SMILING

SEPERASJON: Om to døgn vil båtene bak i feltet bli sperret av høytrykk.