First 50 får lillesøster

Minimalistisk balanse i First 45

Minimalistisk balanse i First 45

Publisert Sist oppdatert

First 45 er skodd over samme lest som First 50 – både over og under dekk – og konstruktøren av den, Philippe Briand, har fått fornyet tillit. Det dreier seg om en ektefødt lillesøster der de samme minimalistiske trekkene 50-foteren har, går igjen.

Selv mener Bénéteau-verftet at First 45 er nærmere First-idealet enn noen annen båt i serien. Den oppfyller, fortsatt ifølge verftet, idealene om å være en cruiser/racer både en regattaseiler og en turseiler vil ha.

Mest iøynefallende er renheten i designet; få liner synlig på dekk, dekksluker som ligger flush med dekket og to ratt. Under vannlinjen lover verftet en båt med velbalanserte, lange linjer – også når båten krenger. IRC er måleregelen konstruktøren har forholdt seg til, og for at båten skal være optimalisert mot den, tilbyr verftet en alternativ rigg med mindre forseil uten overlapp og større storseil.

Storseilshalingen er en såkallt «tyskerhaling» der skjøtet går frem via masten og akter til to vinsjer ved rormannsplassen.

Under dekk har båten det samme stil som First 50 med balnt annet eik, lær og rustfritt stål som fremtredende materialer.

First 45 måler 13,68 m over all, 11,76 i vannlinjen og 4,2 m i bredden. Vekten er ca. 11 tonn og samlet seilareale med 135% genua er 117 kvm.