Utstyr for langtur

Brems til sjøs

Brems til sjøs

Har du noen gang følt at du trenger en brems når du seiler? Ikke det? Her har du i hvertfall en sjøbrems som i følge den australske oppfinneren skal fungere bedre enn et sjøanker.

Da den australske kaptein John Abernathy kastet en stålbøtte over bord i ren frustrasjon over å ha blitt fanget av en storm sto han plutselig med en helt ny oppfinnelse i slepende etter båten.

NØDLØSNING. Han hadde hogget noen hulle i bunn av bøtten og festet et tau til hanken før han kastet den over bord. Båtens bevegelser gikk fra dødsrulling til pene bevegelser på et øyeblikk.

Vel i land begynte han å utvikle ideen videre, og i 1982 hadde han utviklet en to-stegs sjøbrems i plast. Nå er Sjøbremsen videreutviklet i canvas og med stålvaier. Den markedsføres som Seabrake.

MULTI. Seabrake skal slepes etter båten, ikke i en rett linje etter, men litt ut til en av sidene, og målet er å holde båtens fart konstant. Dermed slipper en å få ville surfer i nedoverbakke som stanser brått i oppoverbakke. Faren for å få brytende sjøer over seg blir dermed mindre.

I tillegg kan Seabrake også brukes som nødror hvis det faste ryker. En annen effekt som Seabrake har oppdaget en av eierne etter at han glemte utstyret i vannet etter å ha brukt den i en storm. Alle de andre båtene som lå for anker rundt ham rullet vilt i etterdønningene etter stormen, mens han båt lå nesten stille. Seabrake stabiliserte rullingen.

LES MER. Redningsbåter i USA bruker Seabrake til å hindre båter de sleper fra å akselerer slik at slepet blir satt under unødig press og rykk.

Du kan lese mer på hjemmesiden til Seabrake.