Mer fleksibel seiling

Hanse med teleskopisk kjøl

Hanse med teleskopisk kjøl

Det tyske Hanse-verftet kan nå tilby en teleskopisk kjøl til sin største modell, Hanse 630e. Den reduserer dypgående fra 3,10 m til 2,35 m.

Og nettopp dette, mener Hanse-verftet, kan være forskjellen mellom å kunne komme inn i en havn eller ikke; enten det nå er en uthavn eller en annen, liten lystbåthavn.

Systemet er hydraulisk og prinsippet er at nedre del av kjølen er formet som et "hylster" som kan gli opp og ned – utenpå den øvre, litt smalere kjøldelen. Hydraulikken senker eller løfter «hylsteret» etter behov. Derved kan båten seiles med en dyp og effektiv kjøl på bidevind, mens drømmehavnene man tidligere ikke kunne tenke på, blir aktuelle igjen med den nye kjølen.

Løsningen influerer ikke på innredningen under dekk, slik mer tradisjonelle senke- og vippekjøler gjerne gjør ved at en del av konstruksjonen opptar plass inne i båten.

Foreløpig tilbys konstruksjonen kun for flaggskipet Hanse 630e. Hvor ømfintlig konstruksjonen er overfor grunnstøtinger, sier pressemeldingen  Hanse Yachts har sendt ut, intet om.

– Vi setter oss stadig nye mål i vår streben etter å lage innovative løsninger for kundene våre, og med denne kjølen har vi nådd et av dem, sier verftet.