Årets presang for KNS-medlemmer

Praktverk om klubbhus nr. 1

Praktverk om klubbhus nr. 1

I anledning Kongelig Norsk Seilforenings forestående 125 års jubileum, presenterte i Henrich Nissen-Lie og hans medforfattere en bok om foreningens klubbhus, Dronningen. Boken er trykket i et begrenset opplag, og bør kunne bli gaveidé nr. 1 for medlemmer av KNS.

Det er blitt skrevet en del om klubbhus under oppføring og stor seilsportanlegg her på SEILmagasinet.no de siste ukene, men er det ett seilforeningsklubbhus som rager over alle de andre her i landet – i alle fall i et historisk perspektiv – må det bli Dronningen på Bygdøy. Klubbhusets historie skriver seg helt tilbake til 1899, og som den funkis-perlen Dronningen nå fremstår som, er huset og dets historie vel verdt en bok.

– Sammen med historien om Dronningen – huset altså – fortelles også noen kapitler om norsk seilsports historie, sa Henrich Nissen-Lie da boken ble presentert i går – i nærvær av hans majestet kong Harald.

Foruten historien om klubbhuset og det arkitektoniske rundt det, brannen i 1929 da Dronningen brant ned til grunnen, gjennoppbygningen av dagens funkishus, krigen og restaureringen av huset i 1980-årene, inneholder også boken kapitler om alle KNS’ premier, maleriene i klubblokalene og ikke minst historien om splittflagget og foreningens stander.

Boken er en gave til foreningen av foreningens EX-klubb; en engere krets av foreningens tidligere styremedlemmer, og i går ble boken offisielt overrakt av kong Harald (medlem av ex-klubben) til foreningens leder, Stig Herbern.

Dronningen – Oslofjordens funkisperle – er trykket i 1000 ex og koster kr 400 for KNS-medlemmer. Kr 500 for alle andre.

Dronningen eies i dag av Sundt AS, men KNS eier skjæret huset står på og har en evigvarende leiekontrakt på klubblokalene sinde i 3. etasje.