Slutt på å kjøpe fra andre

Seldén satser på eget dekksutstyr

Seldén satser på eget dekksutstyr

Minst 100 000 blokker i året; det kjøper Seldén fra underleverandører for å utstyre riggene de produserer. – Det er et godt argument for at vi skal bli vår egen leverandør, sier Mats-Uno Fredrikson i Selden Mast AB. I dag røper han at Seldén satser på produksjon av sitt eget dekksutstyr.

– Vi kommer til å satse på et komplett sortiment med dekksutstyr, og dette er en utvidelse av sortimentet vårt og et svar på mange kunders ønske om å redusere antall leverandører, sier Mats-Uno Fredrikson.

Seldéns nye produktserie kommer til å bestå av blokker med kulelagre og glidelagre, vaierblokker, sperreblokker for joller, blokker beregnet på stor belastning, samt diverse cleats , låser og svirvler for joller og større båter.

Kulelagerblokkene vil ha syrefaste kuler og lagerbaner, og kulene er lagret i en holder av acetalplast – for å minimere friksjonen, ifølge Seldén, som også sier at valget av rustfrie kuler gjør at arbeidbelastningen blir så høy som 50% av bruddstyrken til blokkene.

– Derved utnytter man en stor del av blokkens potensiale, sier Fredrikson.

Glidelagerblokkene er tenkt for å tåle høye arbeidsbelastning, og et syrefast bånd vil ta imotbelastningen fra lagrene, hvilket, ifølge Seldén, er en sikkerhetsdetalj. Sideveggene til blokken er bygd i et komposittmateriale bestående av 50% glassfiber og 50% polyamid.

– Dette materialet gjør sideveggene stive og hindrer at tauet killer seg fast mellom trinsen og sideveggene, hevder Seldén.

Ifølge Seldén har utviklingen pågått i flere år, og produktene er blitt testet i blant annet match racing-regattaer. Fra høsten av lanseres produktene for fullt.