Team Class 40 på weekendtur

Testtur ga bud om høyt potensiale

Testtur ga bud om høyt potensiale

Mens mange var mer opptatt av om de skulle skifte til vinterdekk eller ikke denne helgen, stakk Rune Aasberg og Tom Thoresen til sjøs i sin helt nye Express 40 sammen med en gjeng seilere for å teste båt og utstyr.

De to seilerne fra Bundefjorden fikk seilt sin nye Open 40 – av typen Express 40 – hjem fra England tidligere i høst, og etter en periode med gjennomgang  og montering av utstyr, var det i helgen klart for den første, virkelige testturen.

Med seg hadde de en gjeng seilervenner, blant dem Erik Kristiansen i Team X-TREME, som har sendt SEILmagasinet denne rapporten fra turen.

BEGYNTE PENT. Vi var 9 keene seilere som spent kastet loss fra Dronningen i Oslo fredag ettermiddag. Målet var ikke annet enn å teste seil og utstyr. Det startet pent med omtrent null vind og jerngenua.

Da vi nærmet oss Nesoddtangen, frisknet det og seil ble satt. Da det var sydlig vind, ble det bankekryss ut fjorden, og den vindretningen holdt seg hele natten.

Da vi kom til Drøbaksundet, frisknet det skikkelig på og det ble tatt ett rev. Dette smalt imidlertid ut igjen etter kort tid og noe reparasjoner ble nødvendig. Plassering av radar var nok heller ikke optimalt og denne måtte bøte med livet i ett av slagene. Den ble bundet fast etter beste evne rundt masten slik at den ikke bare ble hengene i kablene.

VARSEL OM 45 KNOP. Etter hvert viste vindmåleren +25 knop og da vi passerte Hollenderbåen, ble det en del sjø. De siste værfilene ble lastet ned, og de viste at det kom ett vindbelte med en middelvind på 45 knop!

Ettersom det hadde begynt å dryppe vann ned gjennom svanehalsen i dekk og rett ned på kartbordet og bak ved instrumentpanelet, ble det bestemt at vi skulle snu. Da hadde vi seilt bankekryss fra kl 1700 til 0300.

20 KNOP +. Veien hjem gikk radig og 20-tallet viste seg flere ganger på instrumentene, til tross for at vi bare seilte med fokk og revet storseil. Selv så keene seilere ble nok litt apatiske og gennakeren ble ikke satt, men fordi båten er ny og ingen hadde gjort dette før på denne båten, ble vi litt usikre.

Turen hjem gikk raskt og kl 0800 en flott lørdagsmorgen klappet vi til kai på Dronningen.

At denne båten har potensiale er det liten tvil om, men det er behov for trening.

REKORDFORSØK? Det er ikke til å stikke under en stol at vi har sett på denne Sirius-rekorden mellom Færder og Skagen. Det er absolutt en mulighet med de rette forholdene for denne båten. Vi får legge oss i hardtrening og vente på de rette forholdene så skal vi gjøre vårt for å tangere denne. Å seile 13 knop i snitt i 6 timer er hardt, men fullt mulig med denne redskapen.

De som var med på turen var:

  • Rune Aasberg
  • Tom Thoresen
  • Dag Skarsgård
  • Simen Løvgren
  • Morten (Quantum seil)
  • Magne Simonsen
  • Eirik Nordli
  • Jarle Kristiansen
  • Erik Kristiansen